Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Seringentoetje

Dit elegante toetje is heerlijk na een zomerse maaltijd. Het is eenvoudig om te maken, maar moet wel een nacht trekken in de koelkast en na bereiding minstens vier uur koelen. Met het onderstaande recept maak je 6 toetjes.
 

Ingrediënten

- 100 ml vloeibare honing
- 80 ml citroensap
- 4 handenvol seringbloesem, waarvan alle groen is verwijderd
- eventueel een klein snufje zout
- eventueel lila eetbare glitter (zie onder dit recept voor een vervanger hiervan)

Bereiding

Neem de bloemen van de helft van de seringentakken af.
Zet de rest van de takken in koel water. Kneus de houtige stelen met een hamer, zodat ze goed vocht kunnen opnemen.
Doe de afgenomen bloemetjes in een schone schaal en meng ze met de slagroom.
Laat dit afgedekt een nacht in de koelkast staan.
Denk erom dat sterke geuren in de koelkast, zoals knoflook, ook hun geur kunnen afgeven aan de room. Zorg er dus voor dat de koelkast neutraal ruikt.
Zeef de volgende ochtend boven de pan de bloemen uit de room en probeer zoveel mogelijk slagroom uit de bloesems te laten druipen.
Pluk de rest van de bloemetjes van de seringtakken af.
Voeg in de pan de honing toe en verwarm zachtjes tot er bruisbelletjes aan de zijkanten ontstaan. Laat dit drie minuten op een laag vuurtje sudderen. Denk erom, het mag nooit hard koken!
Haal dan van het vuur, roer het citroensap en het snufje zout erdoor en laat het enigszins afkoelen.
Doe er de verse bloemetjes in, en laat tien minuten trekken. Houd een paar mooie bloemetjes achter voor garnering.
Zeef de bloemen eruit en giet het roommengsel in kleine potjes of glaasjes.
Laat minstens 4 uur in de koelkast opstijven voor het serveren.
Serveer direct uit de koeling, gegarneerd met wat bloemetjes en/of een beetje eetbare lila glitter.

Geen eetbare glitter gebruiken?

Dan maak je in een handomdraai seringensuiker.
Neem hiervoor evenveel bloempjes van de paarse sering als suiker. Van de bloemetjes moet alle groen zijn verwijderd.
Maal bloemen en suiker in de keukenmachine tot de suiker geheel is verdwenen.

Heb je eerder dit jaar magnoliasiroop gemaakt volgens een van onze andere recepten? Dit is ook heerlijk als garnering.

Sering heeft een bijzondere, heerlijke smaak. Let er wel op dat je er niet teveel van gebruikt, want dan ligt misselijkheid op de loer.

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Zakelijk / groepen