Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Vlierbloesemtempura

Vlierbloesem is een heerlijk zomers ingrediënt. En deze vlierbloesemtempura van Susanne Fischer-Rizzi is wel het toppunt. Zalig als toetje met een bolletje roomijs met een scheutje vlierbloesemsiroop. Mhhhhh, zomer...
 

Ingrediënten

- 15 - 20 vlierbloesemschermen (zonder beestjes)
- 250 gr bloem 
- 500 ml melk 
- 3 el honing
- flinke snuf kaneel
- 2 eieren
- flinke scheut bier
- 1 liter zonnebloemolie
- poedersuiker om te bestrooien
 

Bereiding

Maak een beslag van de bloem, melk, honing, kaneel, eieren en bier. Laat het 15 minuten rusten.

Pluk ondertussen de vlierbloesem als er nog heel veel stuifmeel op zit. Stuifmeel geeft namelijk smaak. Zorg dat aan de schermen nog een flink stuk steel zit. Let op dat je schone schermen plukt, zonder beestjes.

Stook een vuurtje en zet de pan met zonnebloemolie op het vuur. Let op dat het niet te hard gaat want de olie kan dan ontbranden! 

Dip de schermen in het beslag, laat ze goed uitdruppen. Doop ze in de hete olie terwijl je het steeltje vasthoudt. Beweeg de scherm op en neer. Op die manier komen de bloemetjes los van elkaar en krijg je de schermvorm weer terug. Nu kun je de scherm loslaten en met een spatel een beetje onderdompelen zodat die aan alle kanten mooi bruin wordt.

Als de scherm goudbruin is laat je ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren met een poedersuiker of met een bolletje ijs en desgewenst een beetje vlierbloesemsiroop.
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Zakelijk / groepen