Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Skillet pizza

De geur van je zelfgemaakte pizza die bijna klaar is... mjammie! Dit keer met een 24-uurs deeg. Eenvoudig thuis te maken om daarna mee het veld in te nemen. Je kunt de eetbare planten er rauw over strooien of als wilde kruiden pesto er over druppelen. En wat dacht je van eetbare paddestoelen op je pizza...

Bereidingstijd

25 min voorbereiding
20 + 3-4 uur rijpen en rijzen
30 min bereiden
 

Ingrediënten

Deeg   Topping
- 500gr pizzabloem tipo 00     - 250ml gekruide tomatensaus  (zelf maken)
- 10gr zout   - kaas
- 3,5gr gedroogde gist   - ham
- 3 el olijfolie   - mozzarella
- 2 el fijngemalen griesmeel   - knoflook
- peper en zout   - wilde kruiden
    - wat je nog meer lekker vindt

 

Keukengerei

- deegroller
- kwastje
- skillet met deksel
- trivet
- vuurplaats met kooltjes/ briketten
- kooltjestang en handschoenen
- deksellichter
- snijplank, mes en bakjes
- Bakpapier
 

Voorbereiding thuis (24 uur van te voren!)

Deeg
- Maak op een schoon aanrecht een berg van het meel en het zout
- Maak middenin een kuil van 18 cm doorsnede
- Los de gist op in het water
- Giet het mengsel met de olie in de kuil
- Roer het water met een vork rond zodat meel en water langeaam mengen
- Blijf roeren tot je met de vork niet meer kunt roeren
- Bestuif je handen
- Kneed minimaal 10 minuten totdat er een zacht elastisch deeg is ontstaan
- Bol het deeg 2 keer op
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af.
- Zet de kom onderin de koelkast en laat 20 uur rijpen.

Tomatensaus
- Meng de tomatensaus met gedroogde kruiden en eventueel knoflook
- Giet dit in een fles en zet het in de koeling
 

Bereidingen in het veld (4 uur van te voren)

- Neem het deeg uit de koelkast
- laat het 30 minuten op kamertemperatuur komen
- verdeel het in 4 + 2 gelijke porties
- Bol het deeg 2 keer op
- Leg het op een met bakpapier beklede platte schaal
- Laat het afgedekt nog 3-4 uur rijzen tot het volume is verdubbeld
 

Bereidingen in het veld (30 min van te voren)

- Steek de briketten aan (30 minuten vooruit!)
- Skillet voorverwarmen op 250 graden; ongeveer 9 onder, 24 boven
- Snij de mozzarella en tomaten in plakjes
- Snij enkel teentje knoflook en de kruiden fijn
- Leg een stuk bakpapier op de tafel en strooi wat griesmeel er over
- Rol hierop een deegballetje uit tot een bodem die past in de skillet
- Smeer de bodem in met tomatensaus. Let op dat het niet te vochtig wordt
- Beleg de bodem
- Doe de pizza met het bakpapier in de hete skillet en plaats de deksel er op
- Je pizza is klaar tussen 10-15 minuten
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Zakelijk / groepen