Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Paardenbloemkappertjes

In april staan overal de paardenbloemen in bloei. Wat een heerlijk lente gevoel! Voor dit recept heb je de ongeopende bloemknoppen nodig. Ze zijn heerlijk door een salade heen of bij een kaasplankje.
 

Ingrediënten

- 500 ml water
- 1 el zout
- 1 schoon jampotje (ong 300 ml)
- 250 ml(*) ongeopende paardenbloemknopjes
- 300 ml witte balsamicoazijn
- 3 cm gember

(*) Ja je leest het goed.... ml in plaats van gram. Op die manier blijft er in het potje nog voldoende plaats voor de gember.

De hoeveelheden zijn afgestemd op een potje van 300 ml. Als je ander glaswerk gebruikt, veranderen dus de hoeveelheden. Belangrijk is dat de gember en de paardenbloemknoppen samen 1 cm onder de rand komen en dat de azijn ze afdekt.

 

Bereiding

Verwijder de kelkblaadjes. Dit is meer voor het zicht, dan voor de smaak was de knoppen en doe ze in een kom (500ml+).
Los het zout op in het water en giet het over de knoppen, laat dit mengsel 24 uur staan.
Giet de knoppen af en vul ze om in het jampotje.
Schil de gember en snij het in plakjes.
Breng de azijn met de gember aan de kook.
Haal het van het vuur zodra het kookt en giet het direct in het potje.
Doe de deksel er op en laat het omgekeerd op een theedoek afkoelen.

Experimeer ook eens met andere azijnsoorten of andere specerijen zoals peperkorrels, laurier, dille, mosterdzaad. De mogelijkheden zijn oneindig

Gebruik schoon en steriel glaswerk. 
gekoeld bewaren!

 

Tip

Je kunt met paardenbloemen zo veel heerlijks maken. Probeer ook eens paardenbloemgelei. Het heeft een subtiele honingsmaak die je direct doet denken aan mooie zonnige lentedagen

 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Zakelijk / groepen