Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen

Team

De Natuurkok organiseert workshops, excursies, proeverijen en kookevenementen. Dat is veel werk. Daarom staat achter De Natuurkok een heel team. Daniëlle Berghmans werkt met allemaal vrijwilligers die ieder hun eigen vakgebied hebben. Maak hier alvast kennis.
 

Danielle   Rien   Jeanine
 Daniëlle Berghmans   Rien   Jeanine 
         
Dick   Sara   Leanne
Dick   Sara   Leanne
Ans        
Ans        

 

Daniëlle – touwtrekker Kennis- en Belevingstak

Als kind leidde ik anderen al rond en vertelde over de (eetbare) Natuur. Door mijn hobby’s (scouting, bushcraft), mijn studie (Bos- en Natuurbeheer) en aanvullende opleiding tot internationale outdoor- en natuurgids werd mijn ervaring en kennis steeds groter.

Sinds 2008 geef ik Bushcraft- en natuurcursussen en sinds 2011 heb ik me onder de naam DE NATUURKOK gespecialiseerd in ”wildfood”; wilde, eetbare planten, bloemen en paddestoelen; wildplukken. Met mijn enthousiasme wil ik mensen op een leuke en lekkere manier bij de natuur betrekken. Het is een feest om elke keer weer te zien hoe mensen ontdekken en beleven wat de natuur te bieden heeft en hoe ze daarvan genieten.

Augustus 2017 ben ik gestart met de opleiding Kruidgeneeskunde (HBO). Het is erg interessant en het geeft me weer de mogelijkheid om verder te leren op het gebied van kruiden en de toepassing (culinair of medicinaal) ervan.

 

Rien – vrijwilligerscoördinator

Vanaf mijn kleutertijd ben ik bekend met biologisch dynamische groenten en fruit. Respect voor de natuur en al het schoons wat zij biedt is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was één van de eerste BD-groenteboeren.

Door de jaren heen heb ik op verschillende manieren van de natuur genoten. Nu door lange wandelingen te maken, (tot voor kort 2017) te jagen en golf te spelen.

Sinds 2013 help ik De Natuurkok bij het wildplukken en uitproberen van recepten. Hierbij gaat mijn belangstelling met name uit naar het verrijken van alcohol met natuurlijke ingrediënten. Hierbij valt het één smakelijker uit dan het ander. Maar ja, over smaakt valt niet te twisten.

Sinds 2016 ben ik lid van het Kernteam De Natuurkok. In die hoedanigheid coördineer ik de inzet van de vrijwilligers en bied ik bedrijfskundige ondersteuning bij de verdere groei van De Natuurkok. 

Jeanine - ondersteuning van diverse activiteiten

Ik houd van koken, kamperen, lekker eten èn van nieuwe dingen leren. Ik weet nog relatief weinig van eetbare planten en kruiden, maar elke goed team heeft natuurlijk ook een beginneling nodig! Via een bedrijfsuitje ben ik in contact gekomen met Daniëlle en het team van De Natuurkok en hun enthousiasme werkte aanstekelijk.
Als vrijwilliger help ik graag een handje mee bij verschillende activiteiten en leer zelf ook steeds meer over al het moois en lekkers dat de natuur te bieden heeft.
 

Dick – ondersteuning van diverse activiteiten

Van jongs af aan ben ik al in de natuur te vinden. Waar ik vroeger achter de kikkers aan zat, hutten bouwde in het bos of met een schepnetje de stekelbaarsjes in een slootje probeerde te vangen, geniet ik nu nog steeds zoveel mogelijk van de natuur. Waarbij het als kind meer om het spelen ging, doe ik dat nu voor de rust en om tot mezelf te komen. Mijn hobbies (hiken, bushcraft) helpen mij hier enorm bij. Heerlijk met een hangmat in het bos naast een knapperend kampvuur, wat wil een mens nog meer? 
Ik ondersteun de Natuurkok op alle mogelijke vlakken. Ik vind het heerlijk om mijn enthousiasme over de natuur, het koken en uiteraard het lekkere eten met iedereen te delen.
 

Sara – ondersteuning van diverse activiteiten

Elke dag ben ik wel in de natuur. Vroeger als kind in het bos of de biologisch-dynamische tuinderij van mijn vader, tegenwoordig in in het bos of mijn eigen groentetuin. Ik heb veel belangstelling voor de eetbare en geneeskrachtige natuur. Mijn dochtertje leer ik van jongs af aan welke planten ze wel en niet mag proeven. Ik vind het leuk om tijdens het wandelen mijn maaltijd bij elkaar te plukken. Brandnetels en kweekwortels voor in de soep, speenkruid en hondsdraf voor door de salade, smalle weegbree om thee van te maken. En voor de kippen muur en wikke. Ieder jaargetijde biedt weer nieuwe mogelijkheden om te experimenteren.
Bij de Natuurkok ben ik actief in het plukteam en leer ik tijdens het plukken steeds weer nieuwe dingen bij.
 

Leanne – ondersteuning van diverse activiteiten

De afgelopen jaren heb ik steeds meer interesse gekregen in waar mijn voedsel vandaan komt, wat de voedingswaarde is en hoe duurzaam het wordt verbouwd. We leven tegenwoordig zo snel dat we de natuur, die eigenlijk het leven ìs, vaak niet meer goed kennen. Wat als er een voedselschaarste komt? Overal waar je kijkt groeien planten die je kunt eten maar bijna niemand die het weet. Ik wil graag bijdragen aan het terugbrengen van deze kennis.
Hoe meer ik leer over eetbare planten hoe leuker ik het vind. Toen ik begin 2017 de vacature voor vrijwilliger bij de Natuurkok zag wist ik dan ook niet niet hoe snel ik moest reageren. De Natuurkok zit professioneel in elkaar en heeft een gezellig team met veel passie voor natuureducatie. Danielle biedt precies aan wat ik denk dat belangrijk is om te weten. Niet alleen wat je kunt eten en waar je het vindt, maar ook hoe heerlijk je het kunt bereiden! Daardoor wordt het heel makkelijk je nieuw verworven kennis ook direct thuis toe te passen en te delen met anderen.
Daarnaast ben ik dol op vuurtjes stoken dus ik zit hier op mijn plek. 

Ans – ondersteuning van diverse activiteiten

Mijn hele leven bestaat eigenlijk uit buiten zijn. Als kind heb ik veel rondgezworven in de Millingerwaard, waar ik planten, vogels en dieren ging kijken, hutten bouwen en indiaantje spelen.
Tijdens mijn werk bij Staatsbosbeheer en als schaapherder is mijn kennis en liefde voor de natuur alleen maar groter geworden. 
In 2017 volg ik een bushcraftopleiding zodat ik me nog beter leer redden buiten.
Ik vind het erg leuk om binnen De Natuurkok mee te werken, en mijn enthousiasme over te brengen op anderen. 
Bij De Natuurkok ga ik me vooral met de jaaropleiding bezighouden, en hand en spandiensten verrichten. 
Heerlijk om buiten een vuurtje te stoken en te kokkerellen met (gedeeltelijk) eten uit de natuur, en om allerlei manieren van bereiden te leren, en hoe je het kunt conserveren. Voor mij een aanvulling van waar ik allemaal mee bezig ben ( geweest).

Workshops