Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Seringentoetje

Dit elegante toetje is heerlijk na een zomerse maaltijd. Het is eenvoudig om te maken, maar moet wel een nacht trekken in de koelkast en na bereiding minstens vier uur koelen. Met het onderstaande recept maak je 6 toetjes.
 

Ingrediënten

- 1 liter slagroom
- 100 ml vloeibare honing
- 80 ml citroensap
- enkele seringtakken met 4 handenvol bloesem
- eventueel een klein snufje zout
- eventueel seringensuiker (recept onderaan)

Bereiding

Neem de helft van de seringentakken. Pluk alleen de bloemetjes eraf en niet het groen. 
De andere helft van de takken snij je schuin af en zet je in koel water.
Meng de bloemetjes met de slagroom, dek het goed af en zet het een nachtje in de koelkast.
Denk erom dat sterke geuren in de koelkast, zoals knoflook, ook hun geur kunnen afgeven aan de room. Zorg er dus voor dat de koelkast neutraal ruikt.
Zeef de volgende ochtend de bloemen uit de room en laat zoveel mogelijk slagroom uit de bloesem druipen.

Neem de overige seringtakken uit het water en pluk alleen de bloemetjes eraf en niet het groen. 

Giet de gearomatiseerde slagroom in een pan en voeg de honing toe.
Verwarm het mengsel zachtjes tot er bruisbelletjes aan de zijkanten ontstaan.
Laat dit drie minuten op een laag vuurtje sudderen. Denk erom, het mag niet te hard koken!
Haal dan van het vuur, roer het citroensap en het snufje zout erdoor en laat het een beetje afkoelen.

Doe, op een paar mooie bloemetjes na, de verse bloemetjes in het mengsel en laat het tien minuten trekken. 
Zeef de bloemen eruit en giet het roommengsel in kleine potjes of glaasjes.
Laat minstens 4 uur in de koelkast opstijven voor het serveren.
Serveer direct uit de koeling, gegarneerd met wat bloemetjes en een beetje seringensuiker.

Seringensuiker

Neem evenveel bloempjes van de paarse sering als suiker. Van de bloemetjes moet alle groen zijn verwijderd.
Maal bloemen en suiker in de keukenmachine tot de bloemen helemaal zijn opgenomen.

Seringensuiker is leuk als garnering of in een cake. Het heeft een bijzondere, heerlijke smaak. Let er wel op dat je er niet teveel van gebruikt, want dan ligt misselijkheid op de loer.
De houdbaarheid is in een afgesloten pot ongeveer 2 weken, daarna neemt de geur en smaak af.

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
29 augustus 2020
Uitgelicht
31 december 2021
05 september 2020
Zakelijk / groepen