Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Calzones met Kraailook

Pizza is altijd lekker. Vlees, vis of vega, alles is mogelijk. Dit keer hebben we vegetarische mini calzones met wilde kruiden gemaakt. Maar voel je vrij om te experimenteren met andere vullingen. Bedenk wel; less is more.

Ingrediënten 

Deeg   Vulling
- 800gr biologisch tarwe meel   - tomatensaus
- 200gr fijngemalen griesmeel   - mozarella
- 1 el fijn zeezout (niet afgestreken)   - tomaat
- 14 gr gedroogde gist   - knoflook
- 1 el ruwe rietsuiker   - wilde kruiden: kraailook,
- ongeveer 6,5 dl lauw water     zevenblad, hondsdraf
- extra bloem voor het bestuiven   - evt peper en zout

Dit deegrecept is voor 6 middelgrote pizzabodems of ongeveer 16 minicalzones. Alles wat je overhoudt kun je per portie invriezen voor een volgende keer. 
 

Benodigdheden

Om de calzones klaar te maken heb je een oven nodig. In het veld kun je daarvoor een skillet of een Dutch Oven gebruiken. Wil je de temperatuur heel precies kunnen regelen, dan kun je als warmtebron beter briketten gebruiken dan open vuur. Het ligt een beetje aan hoe ver je bent met je buitenkookvaardigheden. Het was koud, maar droog zonder wind, dus wij hebben een skillet met een rooster op 2 houtblokken boven open vuur gebruikt. 

- skillet met deksel   - hout
- rooster   - snijplank
- kooltjestang of ijzeren schepje   - mes
- deksellichter   - deegroller

 

Voorbereiding thuis

Maak op een schoon aanrecht een berg van het meel en het zout. Maak middenin een kuil van 18 cm doorsnede. Los het gist en de suiker op in het lauwwarme water. Roer alles even goed oor en giet het mengsel in de kuil. Roer het water met een vork rond zodat het meel zich langzaam met het water mengt. Blijf roeren tot je met de vork niet meer kunt roeren. Bestuif je handen en kneed het deeg zeker 10 minuten tot er een glad elastisch en zacht geheel. Vorm het deeg tot een bal, bestuif het met bloem en laat het in een kom afgedekt met plasticfolie 15 minuten bij kamertemperatuur rusten.   

Verdeel het deeg in porties: dat wat je mee wil nemen en dat wat je wil invriezen voor een volgende keer.
Bestuif de bal die mee gaat en stop het in een om afgedekt met plasticfolie. 

Bereiding in het veld

Maak een vuur met het liefste beuk- of eikenhout (vanwege de kooltjes). Mocht briketten willen gebruiken dan is dit nu ook het moment om die met een kolenstarter aan te steken.
Leg de deegbal op een en kneed die nogmaals door. Zorg dat het een relatief droog deeg wordt.

calzone met eetbare planten
Snij de mozarella en tomaat in dunne plakjes. Haal bij de tomaat de zaadjes eruit. Het maakt de vulling anders te vochtig. Snij de knoflook en de kruiden fijn.
Neem de deelbal en verdeel die in het aantal calzones die je wil maken. Neem een stuk deeg en rol die uit op een met bloem bestoven werkplek tot een dikte van 0,5 cm.
Smeer de bodem in met de tomatensaus, laat daarbij de randen vrij. Beleg de helft van de calzone met mozarella en tomaat. Strooi de kuiden en de knoflook er over. Vouw de calzone dicht en druk de randen extra aan met een vork. 

Calzone met eetbare planten
Zet het rooster boven het vuur en zorg dat het vuur laag blijft. Zet de skillet met deksel op het rooster om voor te verwarmen. Leg de calzones in de droge skillet, dus geen olie gebruiken. Schep wat kooltjes boven op de deksel. Op die manier krijgen de calzones van alle kanten warmte. 

Skillet
Check af en toe of de calzones al gaar zijn. Het deeg klinkt dan hol als je er op klopt. 
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten, paddestoelen en koken met een Dutch Oven. Wil je ook een keertje meedoen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.  

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten. 

Workshops
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen