Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Daslook rollade

Voor de rollade nemen we een procureur stuk. De procureur is het bovenste deel van de hals van een varken. Dat is een mooi sappig stuk vlees wat eenvoudig buiten klaar te maken is omdat het zeer vergevingsgezind is: het droogt namelijk niet snel uit. Het enige wat je nodig hebt is tijd en een kernthermometer. Een goede tip is om de slager te vragen om het procureur stuk open te snijden om er een rollade van te maken. Dat scheelt een hoop werk in het veld.
 

Dutch Oven

We gaan de rollade klaar maken in een Dutch Oven. De Dutch Oven kun je voor verschillende bereidingswijzen gebruiken: braden, bakken, stoven, frituren etc. Voor dit recept gebruiken we de Dutch Oven als oven. De temperatuur kunnen we regelen door middel van het aantal briketten op en onder de Dutch Oven.
Kijk hier voor een briketten overzicht, meerdere interessante toepassingen en tips en tricks bij het gebruik van een Dutch Oven.

Ingrediënten

- 1,2 kg procureur   - 1 teen geperste knoflook
- kraailook   - peper
- daslook    - zout
- zevenblad   - 12-16 plakken pancetta
- 2 el + een scheut olijfolie   - eventueel berkesap-lak
- 2 el biologische citroenschil    

 

Benodigdheden

- Dutch Oven 9qt   - keukentouw
- 20 briketten   - kwastje 
- aanmaakblokjes   - kernthermometer
- rekje voor in de DO   - skillet

 

Voorbereidingen

De Dutch Oven moet voorverwarmt worden op 150 graden Celsius. Voor een 9qt Dutch Oven zijn dat 20 briketten; 5 onder, 15 boven (zie briketten overzicht). Steek ze allemaal aan en wacht tot de bovenste een mooi wit aslaagje hebben, dan zijn ze klaar.

Maak ondertussen een tweede vuurplek om de rollade boven aan te braden.
 

Bereiding

Snij de kruiden fijn en doe dit in een schaal. Voeg de olie, citroenschil en de knoflook toe.
Klap de rollade open en strooi peper en zout over de binnenkant. Beleg de rollade met een laag pancetta. Smeer daar een laag kruidenmengsel over. Bedek het geheel weer met een laag pancetta. Rol de rollade dan op en bind deze samen met drie touwtjes. Strooi vervolgens nog wat peper en zout bovenop de rollade.
Schenk een scheut olie in de skillet en bak de rollade in 3-4 minuten rondom bruin.
Leg de rollade in de Dutch Oven op het rekje en steek de kernthermometer er in. De rollade is klaar als de kerntemperatuur tussen 62°C (medium) en 70°C (well done) is. Dat duurt ongeveer 2 uur. Let er wel op dat koud en vochtig weer kunnen de bereidingstijd verlengen. 
Mocht je berkensap ingekookt hebben tot een soort lak, kun je die 20 minuten voor het einde op de rollade smeren. De rollade krijgt hierdoor een mooie lichtzoete glanzende korst.
Als de kerntemperatuur is bereikt haal je de rollade uit de Dutch Oven en laat je hem rusten.

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren meerdere keren in het jaar Dutch Oven kookworkshops en het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje mee doen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen