Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Speenkruidsalade

Speenkruid is het eerste frisse groen dat je na de winter kunt eten. Speenkruid zit vol met vitamine C. Wacht niet te lang met plukken, want tijdens de bloei wordt speenkruid licht giftig.

Ingrediënten

- 2 handen speenkruidblaadjes
- 2 witlofstronkjes
- 1 sinaasappel
- 1 hand walnoten
- 1 el appelazijn
- 3 el olijfolie
- beetje zeezout

Bereiding

Was de speenkruidblaadjes en droog ze voorzichtig af in een theedoek. Snij de witlof in smalle reepjes, pel de sinaasappel en snij die in stukjes. Meng het speenkruid, de witlof en de sinaasappel in een schaal. Verdeel de walnoten over de salade. Meng in een kommetje de olie, azijn en zout. Giet de dressing over de salade.

Varieer eens met appel, banaan of gewelde rozijnen. Moch de dressing je te zuur zijn, gebruik dan een beetje honing

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

- Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.
- Alle boterbloemsoorten (inclusief Speenkruid) staan vermeld op de lijst van gevaarlijke planten die niet als of in voedingsmiddelen gebruikt mogen worden. Heb je een zwakker gestel (allergien ed), eet dan geen speenkruid. In het algemeen geldt: wees voorzichtig als je voor het eerst een nieuwe wilde plant eet. Kijk hoe je lichaam er op reageert voordat je grote hoeveelheden eet.

Workshops
Zakelijk / groepen