Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Berkenbladsnaps

Berkenbladsnaps is absoluut één van mijn favorieten. De smaak gaat richting whisky, mmhhhh. Met 35-40% alcohol is de snaps best sterk. Hou je meer van zoete likeurtjes, dan kun je na het macereren (laten trekken) er nog een suikerstroopje aan toevoegen.  

 

Ingrediënten

- 1 liter 40% smaakneutrale alcohol (wodka, jonge jenever etc)
- vers jong berkenblad
- 1 liter weckpot

Optionele smaakmakers 
- Steranijs
- Kaneelstokjes
- Limoen- of citroenschil

Suikerstroopje voor een likeur
- 100 gr suiker
- 100 ml water

Bereiding

Pluk op een droge ochtend het jonge berkenblad. Let daarbij op dat je het plukken verdeeld over meerdere bomen.
Stop het blad in de weckpot en vul de pot met alcohol totdat de blaadjes net onder het oppervlak staan.
Voeg eventuele smaakmakers toe en laat de pot 2 maanden met de deksel erop op kamertemperatuur op een donkere plek staan.
Zeef het mengsel in een fles.


Berkenblad in fles


Voor een zoete likeur doe je de suiker met het water in een pannetje en breng je het aan de kook. Laat het iets doorkoken totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en voeg het toe aan je snaps. De alcohol wordt iets verdund en aangezoet. Mijn advies is: blijf proeven tot je tevreden bent met het resultaat.
 

Alcohol toevoegenAlcohol toevoegen

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
29 augustus 2020
Uitgelicht
31 december 2021
05 september 2020
Zakelijk / groepen