Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Vlierbloesemsiroop

Er bestaan veel recepten voor vlierbloesemsiroop. Dit is de favoriet van De Natuurkok. Makkelijk te maken. Heerlijk verfrissend in de zomer: vlierbloesemsiroop, Spa rood, beetje citroensap, muntblaadjes en ijsklontjes. Met witte wijn of Prosecco smaakt het ook uitstekend.

Ingrediënten

- 12 vlierbloesemschermen
- 1 kilo suiker
- 1 liter water
- 2 biologische citroenen
- 20 gram citroenzuur (via drogisterij)

Bereiding

Pluk de vlierbloesem op een droge, zonnige dag vroeg in de middag. Let op dat je geen schermen met bladluis plukt. Insecten voorzichtig verwijderen van de schermen.
Vul een schone glazen pot met de schermen. Rasp de citroenschil (niet het wit) en voeg dat samen met de citroenzuur toe aan de schermen in de pot. Breng het water aan de kook en los de suiker er in op. Giet de kokendhete suikersiroop over de vlierschermen in de glazen pot. Zet de pot nu op een zonnige vensterbank en laat het 3-4 dagen trekken. Roer het geregeld om en zorg dat de bloesem onder water blijft, dit om schimmelvorming te voorkomen.
Zeef de inhoud van de pot door een neteldoek en giet de siroop in schone flessen.

Let op dat al je glaswerk goed schoon is ivm schimmelvorming
De siroop na opening in de koelkast bewaren.
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
19 november 2021
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen