Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Kraailook scones

Kraailook is een hele dankbare plant die overal in het riviergebied groeit. Het is het wilde broertje van de bieslook en heeft een intensievere uien/ knoflook smaak. Deze scones zijn makkelijk te maken en heerlijk om mee te nemen op een langere wandeling door de natuur. Wij maken ze met briketten in Dutch Ovens. Kijk hier voor een briketten overzicht, meerdere interessante toepassingen en tips en tricks bij het gebruik van een Dutch Oven. 
Mocht je geen Dutch Oven hebben, kun je ze ook gewoon in de oven maken.  

Ingrediënten

- 1 bos Kraailook, klein gesneden
- 175 gr zelfrijzend bakmeel
- ½ tl zout
- 25 gr boter
- 75 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 2-3 el karnemelk
- versgemalen peper
- beleg zoals roomkaas, ham of zevenbladpesto

Benodigdheden

- Dutch Oven   - zeef
- briketten   - kom 
- aanmaakblokjes   - garde
- brikettenstarter   - deegroller
- deksellichter   - mes 
- kooltjestang   - snijplank
- glas (5cm)    

 

Voorbereidingen

Bekijk de brikettentabel voor het aantal briketten wat je nodig hebt:
- we gaan bakken
- we gebruiken een 9qt Dutch Oven
- de temperatuur moet 200 graden zijn
Volgens de tabel komen we dan op 7 briketten onder en 22 boven.
Let op dit is natuurlijk in een ideale sitiatie. Is het koud, veel wind of met een hogere luchtvochtgheid, dan heb je meer nodig. Maak liever dat meer dan dat je achteraf extra briketten moet aansteken. Dat duurt weer een half uur voordat ze goed zijn.

Bereiding

- Verwarm de DO voor op 220 °C
- Snij de kraailook fijn
- Zeef het bakmeel met het zout in een kom
- Wrijf met je vingertoppen de boter er door tot er een kruimelige massa ontstaat
- Meng er de helft van de kraailook en alle kaas doorheen
- Klop het ei los met de karnemelk en doe bij het mengsel in de kom
- Kneed er zo snel mogelijk een gladde bal deeg van
- Voeg eventueel wat extra karnemelk toe als het deeg te droog blijft
- Rol het deeg uit tot ± 2,5 cm dikte en steek er met een glas rondjes uit
- Maak van het overgebleven deeg weer een bal, rol uit en steek er extra rondjes uit
- Bekleed de DO met bakpapier, leg de scones erin en plaats de deksel er op
- Bak de scones in ongeveer 20-25 minuten gaar en lichtbruin
- Laat de scones iets afkoelen als ze klaar zijn
- Beleg ze eventueel, maar zo zijn ze ook lekker
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren meerdere keren in het jaar Dutch Oven kookworkshops en het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje mee doen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
29 augustus 2020
Uitgelicht
31 december 2021
05 september 2020
Zakelijk / groepen