Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Meidoornbloesem gelei

In mei bloeit de meidoorn met schitterende trossen witte bloemen. De geur is een bedwelmend zoet en niet voor iedereen even aangenaam. En als je de basissap voor de gelei maakt, ruikt die zelfs vussig. Maar geen zorgen met de geleisuiker erbij ontstaat er een verrassende smaak die erg goed combineert met een blauwschimmel kaasje, mjammie! 

Dit is een recept die elke keer net iets anders smaakt. Dat komt omdat het een leuk recept is om mee te experimenteren. Het enige wat belangrijk is, is om in ieder geval een citrusvrucht toe te voegen. Dit haalt de smaak van de meidoorn mooi naar voren. Verder kun je lekker experimenteren met allerlei specerijen. Mijn favoriet is steranijs, maar combineer gerust.

In het recept staat 1 liter meidoornbloesem. Dat klinkt raar, maar dat bedoel ik echt. Als je het recprt leest wordt dat duidelijk. 
 

Ingrediënten

- 1 liter meidoornbloesem 
- 2 bio citrusvruchten (sinaasappel, limoen, citroen of een combi)
- 1 pak geleisuiker (1kg per 3/4l sap)

Smaakmakers, wees hierin lekker creatief!
- kardemonpeulen
- kaneelstokjes
- steranijs

Bereiding

Pluk de meidoornbloesem op een zonnige dag. Was de bloesem niet, anders verlies je heel veel smaak. 
Rasp de schil van de citrusvruchten. Let daarbij op dat je het wit niet meeneemt. 
Snij de witte laag van de citrusvruchten en snij ze in stukken.
Doe de bloesem, de citrusvruchten (rasp en vrchtvlees) en de specerijen in een pan en voeg net zoveel water toe tot alles net onder staat.
Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Laat de pan goed afkoelen en zet die in de koelkast weg voor 2-3 dagen. Dit zorgt er voor dat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Na 2-3 dagen haal je de pan uit de koelkast en zeef je eerst grof (met een zeef) en daarna fijn (met een kaasdoek).
Hoe rustiger je dit proces laat verlopen, hoe helderder het sap. Ik wilde vooral veel smaak dus heb ik de kaasdoek flink uitgeknepen :-).
Steriliseer het glaswerk op 160 graden in de oven en kook de dekseltjes even. Leg beide op een schone theedoek voor gebruik. 
Meet 3/4 liter sap af per 1 kg geleisuiker. Meng beide in een ruime pan en breng het aan de kook. Laat het 4 minuten koken en test de stevigheid door een druppel op een koud bord te laten vallen en dan schuin te houden. De druppel moet blijven liggen.
Vul de glazen, draai ze dicht en laat ze op de kop afkoelen.
 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
19 november 2021
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen