Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Paardenbloemgelei

Maak een heerlijke voorjaarsgelei van paardenbloemen. De perfecte beloning na een zonnig middagje plukken. Het fris zoete hooiaroma smaakt lekker op brood of bij een kaasplankje met een goed glas port, jammie! 

 

Ingrediënten

- 1 liter paardenbloemen 
- 1 bio sinaasappel 
- 1 bio limoen
- 1 bio citroen
- 1 groene kardemonpeul
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 1 pak geleisuiker (1kg per 3/4l sap)

 

Bereiding

Pluk de paardenbloemen op een zonnige dag. De groene achterkant (bloembodem) mag er aan blijven zitten. Was de paardenbloemen niet, anders verlies je heel veel smaak. Dus pluk op een schone plek!
Rasp de schil van alle citrusvruchten. Schil daarna de citrusvruchten en snij ze in stukken.
Citrusvruchten, bloemen en specerijen in een pan en voeg net zoveel water toe tot alles net niet onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
Laat de pan goed afkoelen en zet die in de koelkast weg voor 2-3 dagen. Dit zorgt er voor dat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Na 2-3 dagen haal je de pan uit de koelkast en zeef je eerst grof (met een zeef) en daarna fijn (met een kaasdoek). Hoe rustiger je dit proces laat verlopen, hoe helderder het sap. Ik wilde vooral veel smaak dus heb ik de kaasdoek flink uitgeknepen :-).
Steriliseer het glaswerk op 160 graden in de oven en kook de dekseltjes even. Leg beide op een schone theedoek voor gebruik. 
Meet 3/4 liter sap af per 1 kg geleisuiker. Meng beide in een ruime pan en breng het aan de kook. Laat het 4 minuten koken en test de stevigheid door een druppel op een koud bord te laten vallen en dan schuin te houden. De druppel moet blijven liggen.
Vul de glazen, draai ze dicht en laat ze op de kop afkoelen.

 

Tip

Als je toch met paardenbloemen bezig bent kun je ook de ongeopende knoppen plukken om er paardenbloemkappertjes van te maken. Erg lekker in een salade of bij een kaasplankje.

 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
19 november 2021
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen