Een absolute delicatesse zijn daslookknoppen, wauw! Tot voor kort was daslook beschermd, maar nu niet meer. Desalniettemin pluk met mate.
Ingrediënten
- 300 gr daslookknoppen
- 250 ml water
- 250 ml rijstazijn
- 100 gr suiker
- 30 gr fijn zeezout
- 10 peperkorrels
Bereiding
Breng het water met de rijstazijn, de suiker, het zout en de peperkorrels aan de kook totdat alle ingrediënten (behalve de peper) opgelost zijn.
Doe de daslookknoppen in een jampotje.
Giet het hete azijnmengsel er over.
Doe de deksel erop en laat het potje omgekeerd op een theedoek afkoelen.
Wacht minstens een week waarbij je af en toe schudt.
De knoppen worden milder qua smaak als je ze langer laat trekken. Heerlijk in combinatie met een broodje kaas
Meer weten
Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.
Tot slot
Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten. Daslook was tot begin 2017 beschermd. Het feit dat ze nu niet meer beschemrd is, is geen vrijbrief om helemaal los te gaan met plukken. Doe dat altijd met respect!