Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Gefermenteerde Daslook

Ben je net zo'n fan van Daslook als ik? Probeer dan deze gefermenteerde variant eens. Het resultaat is een friszuur mengsel met een flinke tik knoflook. Heerlijk voor op een boterham met kaas of door de salade. Door de fermentatie is het nog langer houdbaar ook!

Ingrediënten 

- 500gr Daslook blaadjes 
- water
- zout

 

Benodigdheden

- slacentrifuge   - goede keukenweegschaal
- mes en snijplank   - glazen potje
- houten lepel    

 

Bereiding

Dit is een fermentatie door middel van melkzuurbacteriën waarbij de koolhydraten in de Daslook om worden gezet in hoofdzakelijk melkzuur en koolzuurgas. Het proces is vergelijkbaar met het maken van zuurkool. 

- Was de Daslookblaadjes en laat het goed afdruipen, gebruik eventueel een slacentrifuge
- Leg de blaadjes op een stapeltje in één richting en snij ze overdwars in reepjes
- Weeg de Daslook en weeg 2,3% zout af. Dat is dus 11,5 gr zout per halve kilo Daslook
- Doe een paar handen blaadjes met een deel van het zout in een pot en stamp met een houten lepel tot het vochtiger wordt
- Herhaal dit tot al het blad en zout in de pot zit
- Laat het geheel een paar minuten rusten en herhaal het stampen tot de bladeren er zompig en donkergroen uit zien
- Druk het geheel goed aan zodat het vocht wat uit de bladeren is gekomen, boven op komt te staan. Het mooiste is 1-2 cm. Mocht dit niet het geval zijn dan moet je het aanvullen met brine; een oplossing van 2,3% zout in water.
- Vul een ziplockzakje met water en leg dat bovenop het blad. Dit zorgt er voor dat de Daslook altijd onder de brine staat
- Zet dan de pot ongeveer een week op kamertemperatuur met de deksel losjes erop. Op die manier kan het koolzuurgas ontsnappen. Nog mooier is natuurlijk als je gebruik maakt van een waterslot. 
- Is je pot heel vol, dan is het verstandig om er een bakje onder te zetten omdat de brine door het gas eruit gedrukt kan worden.
- Proef na een week en bepaal of je de smaak goed vindt. Ik zelf vind het tussen 2-3 weken lekker, maar dat is persoonlijk.
- Om de fermentatie te stoppen, zet je de pot in de koelkast.
- Binnen een maand of twee opeten (als je het zo lang kunt uithouden:-) ).

 

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren Jaaropleidingen, workshops en evenementen over eten uit de natuur. Wil je ook een keertje meedoen, bekijk dan de mogelijkheden via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten. 

Workshops
Uitgelicht
19 november 2021
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen