Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Koekjes met madeliefjes

Zandkoekjes met kinderen maken is zo leuk, maar deze koekjes met madeliefjes zijn natuurlijk helemaal het einde. Mijn zoon vond hartjes niet stoer genoeg. Hij wilde liever een dino-koekje: "Nou vooruit mama, het bloemetje mag er wel op". De schat :-)

Ingrediënten

- 192 gr bloem
- 65 gr maïszetmeel
- ½ tl zout
- 225 gr boter
- 62 gr poedersuiker
- madeliefjes

Glazuur
- 1 ei
- 1 tl koud water

 Madeliefjes_De Natuurkok  Madeliefjes_De Natuurkok
Schattige Madeliefjes Mandje vol

Bereiding

Mix bloem, maïszetmeel en zout
Klop in een aparte kom de boter glad
Voeg de suiker toe en mix alles goed
Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en klop tot alle bloem is opgenomen
Vorm een bal van het deeg en pak het in, in plastic folie. Leeg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast

Verwarm de oven voor op 165 graden
Haal het deeg uit de koelkast en laat het 5 minuten op kamertemperatuur komen
Bestuif het werkoppervlak licht met bloem
Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Als het deeg te warm wordt kun je het weer even in de koelkast zetten
Druk de vormpjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
Zet de 10 minuten in de vriezer of koelkast gedurende 20 minuten

Was de madeliefjes in koud water en laat ze zeker 15 minuten goed drogen
Knip de stelen zo dicht mogelijk bij de basis af

Haal de koekjes uit de koeling en bak ze gedurende 15 minuten
Laat de koekjes 2-3 minuten afkoelen op het bakplaat en daarna op een koelrek
Laat de oven aan staan
Neem een koekje en bestrijk de bovenkant met het glazuur
Druk voorzichtig een madeliefje op het koekje
Bestrijk het madeliefje helemaal
Bestrooi het koekje eventueel met gewone suiker
Leg het koekje weer op de bakplaat
Herhaal met de resterende koekjes

Zet de bakplaat weer voor 5 minuten in de oven
Laat ze daarna heel goed afkoelen

 Madeliefjes_De Natuurkok  Madeliefjes_De Natuurkok
Mijn zoon z'n dino-koekje Genieten!

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Workshops
Uitgelicht
28 augustus 2021
Uitgelicht
31 december 2021
11 oktober 2020
Zakelijk / groepen