Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

2. Dutch Oven gereed maken

In het vorige deel hebben we het gehad over de verschillende merken en soorten Dutch Ovens. Nu is je pan binnen en je kan niet wachten om te beginnen. Maar kan je je Dutch Oven gelijk gebruiken?

In de meeste gevallen zijn de pannen “pre-seasoned”. en zijn ze gelijk te gebruiken. Pre-seasoned houdt in dat de pan is behandeld met een middel die de pan beschermd tegen roesten. Het is belangrijk te weten welk middel is gebruikt. Vaak is het een soort olie, maar soms is het paraffine en dat wil je niet in je eten hebben. Dus de paraffine moet er uit.

Heb je een pan die de juiste pre-seasoning heeft, kun je die direct gebruiken. Dan is het stukje onderhoud interessant voor je.

Twijfel je en wil je helemaal zeker zijn dat je seasoning in orde is, dan kun je het beste de pre-seasoning verwijderen en zelf een nieuwe laag aanbrengen. Doe dit ook als je nieuwe pan muf ruikt. 

Het verwijderen van een pre-seasoning en het aanbrengen van een nieuwe laag is goed te doen en ik ga je hierbij helpen.

Stap 1. pre-seasoning verwijderen

Zet de pan boven een warmtebron totdat hij handwarm is. Veeg de pan nu schoon (binnen- en buitenkant) met keukenpapier totdat er geen paraffine meer op het papier zit. De beschermlaag vanuit de fabriek is er nu vanaf. Nu moet je hem weer seasonen.
 

Stap 2. Re-seasonen

Het re-seasonen kun je zowel binnen als buiten doen. Het makkelijkst gaat dit in de oven van je keuken, maar aangezien er wat rook ontwikkeling kan zijn, doen sommige mensen het liever buiten op de BBQ of op een mooie dag dat ramen en deuren open kunnen. Voor het gemak gaan we nu even uit van de oven.

Verwarm je oven naar 200 graden. Zet je pan nu voor 2 uur in de oven. HOELANG!? Jep, 2 uur. Hierdoor gaan de “poriën” van de pan openstaan waardoor deze straks de olie goed zal opnemen.

Na 2 uur zet je je oven uit en zet je de deur op een kier. Laat de Dutch Oven rustig afkoelen totdat deze op een temperatuur zit dat deze nog net niet met blote handen is vast te pakken. Wanneer de pan op deze temperatuur is haal je hem uit de oven (kan je meteen je nieuwe handschoenen gebruiken). Nu gaan we hem insmeren met olie.

Over het soort olie heeft iedereen een eigen mening. Zelf gebruik ik het liefst Koolzaad olie. Dit omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en niet ranzig wordt. Giet een beetje olie in de pan en smeer dit uit met een stuk keukenpapier of en oude theedoek. Zorg dat je alles meeneemt. Binnenkant, buitenkant, deksel en pootjes.

Als je de hele pan hebt gehad, neem je een schoon stuk keukenpapier en haal je al de overtollige olie weg.

Komt er niet meer zo veel olie vanaf? Dan mag hij weer terug de oven in op 200 graden voor een uur. Uur voorbij, af laten koelen en opnieuw insmeren en hup, weer die oven in. Wanneer je de pan 2x heb ingesmeerd met olie en dus voor de 3e keer uit de oven haalt, smeer je hem nog 1 keer in.

Je Dutch Oven is nu klaar voor gebruik!
 

Waarom season je een Dutch Oven?

Zoals je weet is een Dutch Oven gemaakt van ijzer. Ja, en ijzer roest. Om dit te voorkomen gaan we een laag aanbrengen aan de binnenkant EN de buitenkant om het roesten tegen te gaan. Dit zorgt tevens ook voor een mooie laag die te vergelijken is met een anti-aanbak laag die je ook in je koekenpan vindt. Ideaal; je pan is makkelijker schoon te maken en het eten gaat er beter smaken. Naarmate je je Dutch Oven vaker gaat gebruiken zal deze laag steeds beter worden.
 

Onderhoud aan je Dutch Oven

Het beste is het om je Dutch Oven direct na gebruik schoon te maken. Dit doe je het beste als de pan nog wam is. Schraap alle etensresten eruit net zo lang tot je er niets meer uit krijgt. Vet de pan dan in met een klein beetje olie en veeg het overtollige weer weg.

Over het gebruik van afwasmiddel zijn de meningen verdeeld. Ik gebruik zelf geen afwasmiddel omdat de smaak van het afwasmiddel in je Dutch Oven gaat zitten. Mocht je toch iets willen gebruiken, neem dan een zacht (dus een niet agressief) afwasmiddel. Was de pan van binnen en buiten, spoel de pan heel goed uit en droog deze af met keukenpapier. Daarna moet je de pan weer seasonen omdat het afwasmiddel een ontvetter is. Hou er ook rekening mee dat afwasmiddel je mooie anti aanbak laag verwijderd en je dus problemen kunt krijgen met het aanbakken van je voedsel. Kortom liever niet of alleen in het uiterste noodgeval kun je afwasmiddel gebruiken.
 

Opbergen

Let er wel dat dat wanneer je de Dutch Oven opbergt, je de deksel niet compleet op de pan legt. Door het afsluiten kan je pan ranzig gaan ruiken. Ik rol altijd een keukenpapiertje op, vouw die dubbel en leg die tussen de deksel en de pan. Op die manier kan de Dutch Oven 'ademen'.
 

Trouble shooting

Help, mijn pan ruikt muf!
Je hebt te veel olie laten zitten in je pan toen je hem wegzette.
=> Volg stap 1 en 2 om de pan schoon te maken. Let erop dat je dit keer minder olie gebruikt en veeg het goed met een keukenpapiertje schoon. 

Je hebt de pan dicht opgeborgen.
=> Volg stap 1 en 2 om de pan schoon te maken. Rol daarna een keukenpapiertje op, vouw die dubbel en leg die tussen de deksel en de pan. Op die manier kan de Dutch Oven 'ademen'.

Help, mijn pan roest!
Je hebt de pan nat opgeborgen of je hebt er water in laten staan.
=> Borstel het roest grondig weg.Volg stap 1 en 2 om de pan schoon te maken.

Help, ik ben mijn aangekoekte pan vergeten schoon te maken!
=> Schraap zo veel mogelijk etensresten uit de pan. Zet de pan met een beetje lauw water op het vuur en gebruik een schuurspons (zonder zeep) om de overige etensresten los te krijgen. Spoel de pan heel goed uit. Droog de pan met keukenpapier en volg dan stap 2.

 

In deel 3 gaan we het hebben over de verschillende kooktechnieken en het plaatsen van de briketten.

 

Over de blogger

Gastblogger Dick Heijdenrijk is als het maar even kan buiten in de natuur te vinden. Als fervente genieter van lekker eten en beginnend buitenkok neemt hij je graag me op zijn zoektocht naar de meest ultieme buitenkook methode in zijn ogen: De Dutch Oven.

 

 

 

Workshops
Zakelijk / groepen