Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

3. Koken met de Dutch Oven

In deel 1 hebben we de aanschaf van een Dutch Oven besproken, in deel 2 hoe je hem gereed kunt maken voor gebruik. In dit deel laten we je zien hoe je de Ducth Oven kunt gebruiken.

 

De mogelijkheden van een Dutch Oven

Het mooie van een Dutch Oven is zijn veelzijdigheid. Zo kunnen we de pan gebruiken als oven voor het bakken van een heerlijke wilde-planten-quiche, als sudder pan voor heerlijke Daslook-rollade of een goeie Chili. Maar vergeet ook de heerlijke gefrituurde Vlierbloesemtempura niet of een mooie Fish-and-Chips. Het verschil wordt gemaakt door de plaatsing van, en het aantal kolen. In ons tabel kun je aflezen hoeveel briketten je dient te gebruiken. (Let op! Voor alle methodes geldt, dat de Dutch Oven op kamertemperatuur is voordat deze gebruikt wordt. Wanneer een hele koude pan ineens in aanraking komt met hete kolen/briketten, kan deze stuk gaan door het grote verschil in warmte)

 

Tip: gebruik briketten voor een Dutch Oven

Voor het koken met een Dutch Oven gebruik ik zelf het liefst briketten van goede kwaliteit. Hiermee kan je het beste de temperatuur controleren en deze branden ook het langst. Om deze aan te steken raad ik het gebruik van een kolenstarter aan. De hoeveelheid briketten zijn afhankelijk van de manier van koken en de gewenste temperatuur.

 

Frituren met een Dutch Oven

We beginnen met het uitleggen van frituren, aangezien dit misschien wel het makkelijkste is wat je met een Dutch Oven kan doen. Zorg dat de Dutch Oven op kamertemperatuur is en vul deze met voldoende zonnebloemolie. Er moet voldoende in om de ingrediënten volledig te kunnen onder dompelen, maar let hierbij wel op dat je de pan niet te vol doet. Uit veiligheid raad ik aan de pan tot maximaal 2/3e te vullen (Hiermee verklein je de kans op een vlam in de pan bij een open vuur). Plaats nu het juiste aantal kolen en zet de pan hierop. De olie is op temperatuur wanneer een houten pollepel, die je in de olie houdt, begint te borrelen. Je kunt beginnen. Wanneer je klaar bent met frituren haal je de pan van de kolen en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Gooi de olie op een milieuvriendelijke manier weg, of bewaar deze in een lege fles of jerrycan om een andere keer nogmaals te gebruiken. (Tip: Wanneer je net een nieuwe pan hebt, is dit een hele mooie manier om nog even een extra seasoning aan te brengen.)
Frituren met Dutch Oven
 

Braden in een Dutch Oven

Het braden vind ik zelf de mooiste manier om de Dutch Oven te gebruiken. Heerlijke rollades of andere stukken vlees verdwijnen dan ook vaak mijn pan in. Bij het braden doorlopen we eigenlijk 2 stappen. Eerst maken we alleen gebruik van warmte van onderaf om het vlees aan te braden. Plaats hiervoor eerst de briketten onder de Dutch Oven en laat de pan op temperatuur komen. Wanneer deze goed heet is kan het vlees erin. Heeft je stuk vlees een mooi bruin kleurtje kun je door naar stap 2.

Stap 2 is het garen van het vlees. Om te voorkomen dat het vlees gaat aanbranden moet je er voor zorgen dat het vlees de bodem van de Dutch Oven niet meer raakt. Dit kan door het vlees op een rooster te leggen (deze zijn er speciaal voor de Dutch Oven of door andere ingrediënten op de bodem te leggen (zoals wortel, uit etc). Wanneer dit is gedaan kan de deksel op de pan. Door de opstaande rand op de deksel kun je heel mooi de kolen erop verdelen, zonder dat deze er af vallen. Door dit te doen, verander je de pan in een oven, omdat de warmte nu van 2 kanten komt. Laat nu het vlees garen tot het helemaal gaar is en klaar om op te eten.
Braden met de Dutch Oven
 

Bakken met een Dutch Oven

Na het braden is het bakken helemaal kinderspel. Dit is namelijk hetzelfde, maar zonder stap 1.

Plaats de juiste hoeveelheid kolen/briketten onder en op de pan en laat deze op temperatuur komen. Plaats hierna je brood of gebak op het rooster en wacht tot deze gaar is.

Nog wel een tip. Het kan zijn dat er een zacht briesje tegen de zijkant van je Dutch Oven staat, waardoor de ene kant van je taart al helemaal gaar is terwijl de andere kant nog wel even nodig heeft. Om dit te voorkomen adviseer ik om de pan regelmatig een stukje te roteren. Probeer de deksel niet onnodig op te tillen aangezien er dan kostbare warmte verloren gaat.
Bakken
 

Stoven in een Dutch Oven

Stoven is een hele mooie manier om bijvoorbeeld vlees te bereiden wat uit zichzelf niet heel erg mals is. Hiervoor plaatsen we de Dutch Oven op kolen/briketten (we gebruiken hierbij alleen hitte van onderaf). Wacht tot de pan op temperatuur is en schroei het vlees vervolgens rondom dicht. Wanneer het vlees rondom is dicht geschroeid, kan er vocht worden toegediend. Dit kan zowel wijn, bier, bouillon of water zijn. Eventuele overige ingrediënten kunnen hier ook bij gedaan worden. Plaats de deksel op de pan en laat dit een paar uur lekker sudderen. Indien nodig kunnen de kolen/briketten tussentijds vervangen worden.
Stoven
 

Over de blogger

Gastblogger Dick Heijdenrijk is als het maar even kan buiten in de natuur te vinden. Als fervente genieter van lekker eten en beginnend buitenkok neemt hij je graag me op zijn zoektocht naar de meest ultieme buitenkook methode in zijn ogen: De Dutch Oven.

 

Veel plezier met uitproberen en deel je resultaten op onze Facebookpagina.

 

 

Workshops
Zakelijk / groepen