Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

1. Help, een Dutch Oven!

Rustieke gerechten, de frisse buitenlucht, gesudderd vlees en hartige taarten. Dat zijn de redenen waarom ik een Dutch Oven wil. Want wie houdt hier nou niet van. Dus ik ben gaan zoeken op internet en wat ben ik geschrokken! Zoveel keuzes, termen en adviezen ben ik nog niet vaak tegen gekomen. Het enige wat nog ontbreekt is een 3-jarige opleiding om alles te leren. Of toch niet?

Mijn eerste Dutch Oven

Wie zich gaat verdiepen in de Dutch Oven zal overladen worden met zoveel begrippen, keuzes, materiaal en “Do’s & Dont’s” dat ze hierdoor misschien afgeschrikt worden en daardoor niet de magische gerechten van de Dutch Oven gaan ontdekken. Ik ga hier wat eenvoud in brengen om het koken met de Dutch Oven bereikbaar te maken voor iedereen. Iedereen? Ja, iedereen! Want iedereen kan koken met een Dutch Oven.

Wat is een Dutch Oven?

Laten we beginnen met de pan zelf. Een Dutch Oven van origine een gietijzeren pan (meestal met pootjes) waarbij de deksel een opstaande rand heeft. Dit is zodat er kolen, zowel onder als op de pan gelegd kunnen worden. Hierdoor creëer je een oven waardoor de pan vele malen veelzijdiger wordt dan een gewone pan. Wie op zoek gaat zal een hoop verschillende merken tegenkomen. Enkele goede merken zijn Lodge, Qvist en Petromax, maar er zullen waarschijnlijk nog veel meer goede merken zijn.

QT-Wattes….??

Het volgende is het formaat van de pan. Wil je hem meenemen in je tas, kano of auto, of wil je hem gebruiken voor thuis? Voor hoeveel personen ga je meestal koken? Dit zijn aandachtspunten voor het kiezen van het juiste formaat. Voor wie thuis wilt koken voor 4 personen zit veilig met een Oven van 6 QT. Ho, Wacht even! QT??? Wat is dat? QT staat voor Quart of a Gallon en dat is ongeveer 950 ml. QT is dus een inhoudsmaat. Om een beetje duidelijkheid te geven kun je dit aanhouden:
• 3 QT is voor (ongeveer) 1 a 2 personen
• 6 QT is voor (ongeveer) 4 a 5 personen
• 9 QT is voor (ongeveer) 6 a 7 personen
(Uiteraard is dit een richtlijn en afhankelijk van het gerecht en de eters.)

Pootjes of zonder pootjes?

Dus we hebben nu een merk en een formaat gekozen. Dan blijft er nog 1 ding over. Met of zonder pootjes. Zelf zou ik altijd gaan voor een pan met pootjes. Deze is makkelijker in gebruik en kan beter op de kolen gezet worden. Waarom dan een pan zonder pootjes? Soms kiezen mensen voor een pan zonder pootjes wanneer ze deze mee willen nemen in een rugtas. Dan kunnen de pootjes in de weg zitten en afbreken.

Accessoires

Dus we hebben de pan in ons virtuele winkelmandje geplaatst waarna we in ons ooghoek het tabblaadje met accessoires zien staan. Voorzichtig klik je er op een voor je het weet wordt je bedolven onder de handschoenen, lifters, trivets, tafels, seasoning-pasta’s, scrubbers, en nog veel meer. Om de opkomende paniek met dat kleine vleugje angst weg te nemen zal ik je vertellen wat belangrijk is om mee te beginnen en wat je rustig kan laten liggen tot je wat meer ervaren bent. Want wat heb je nou echt nodig? Dat zijn:
• Vuurvaste handschoen (set van 2)
• Deksel lifter
• Trivet
Dit zijn de basis accessoires die je nodig hebt om makkelijk en veilig te kunnen werken. Uiteraard kan je dit nog uitbreiden met een vuurschaal/tafel om de Oven op te zetten, maar dit kan ook op een metalen plaat op de grond. Keuzes genoeg.

In het volgende deel gaan we het hebben over het gebruiksklaar maken van je pan en waarom een goede seasoning nou zo belangrijk is.

Over de blogger

Gastblogger Dick Heijdenrijk is als het maar even kan buiten in de natuur te vinden. Als fervente genieter van lekker eten en beginnend buitenkok neemt hij je graag me op zijn zoektocht naar de meest ultieme buitenkookmethode in zijn ogen: De Dutch Oven.

Workshops
Zakelijk / groepen