Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Print de pagina print deze pagina

Wildpluk regels en tips

Wildplukken is heel erg gaaf om te doen. Het prikkelt de oerverzamelaar in ons en onze band met de natuur wordt daardoor sterker. In tegenstelling tot onze voorouders leven we echter in een heel druk landje waar we rekening moeten houden met elkaar en de natuur. Vandaar de volgende regels en tips.

Duurzaamheid

Duurzaam plukken staat hoog in het vaandel bij De Natuurkok. Bij onze eigen plukplekken houden we nauwlettend in de gaten hoe de vegetatie zich ontwikkeld. Als we merken dat een bepaalde soort minder terugkomt het jaar erop, laten we die plek met rust. Als je vaak plukt zou ik dat zeker ook doen. Leer je eigen omgeving goed kennen en krijg er een band mee.
Pluk altijd met respect voor de Natuur:
- niet te veel, alleen dat wat je op dat moment nodig hebt
- niet het laatste exemplaar
- geen beschermde soorten zoals beschreven in de Wet Natuurbescherming Artikel 3.10 punt 1c
- vraag toestemming aan de landeigenaar

Schoon plukken

Nederland is een klein en druk land daarmee is het vuiler dan ergens in een Zweeds bos. Dat geldt niet alleen voor wild geplukte kruiden, maar ook voor onze regulier geteelde groenten. Dus ik bekijk dit met gewoon gezond Hollands verstand. Dit is waar ik me aan hou:
- pluk niet in de nabijheid van intensieve landbouw (maisvelden, aardappelvelden, fruitbomen) 
- pluk niet in de nabijheid van industrie
- pluk niet binnen een afstand van 30 meter van een grote weg of spoorweg
- in de stad: pluk niet op hondenuitlaatplekken
Kijk om je heen en kijk hoe alles erbij staat. Ziet alles er fris uit en is de vegetatie gevarieerd. Is er een rijk bodemleven. Zien de watertjes er goed uit zonder enorme algengroei. Dat alles zijn tekenen van een schone plek.

Parasieten

Er zijn in Nederland ook enkele parasieten waar je rekening mee moet houden.
Vossenlintworm
De Vossenlintworm is er één van. Gelukkig komt die hier nauwelijk voor. Alleen in Oost-Groningen en in Zuid-Limburg is die een probleem. Koken van je pluksel is afdoende of boven kniehoogte plukken.  

Leverbot
Een tweede is de Leverbot. Die komt voor op plekken waar hoefdieren (en dan vooral schapen) bij stilstaand water kunnen komen, denk aan de uiterwaarden. Koken is afdoende en anders een plek opzoeken waar geen schapen lopen.

Teek
De laatste parasiet en tevens de belangrijkste is de teek. Zorg dat je lange kleding aan hebt en je je broek ook al in het veld controleerd. Thuis controleer je je hele lijf.

Plukmomenten

Elk onderdeel van een plant, struik of boom heeft een moment waarop je hem het beste kunt plukken. Dat kan liggen aan praktische redenen, aan de hoeveelheid inhoudsstoffen en de kwalitiet van de inhoudsstoffen. 

Wortel
Wortels van tweejarige kruiden kun je op twee momenten oogsten. In het eerste najaar als je geïnteresseerd bent in de inhoudsstof inuline (soort koolhydraat) en in het vroege voorjaar als je geïnteresseerd bent in de bitterstoffen. De wortels van vaste planten oogst je voornamelijk in het najaar. De uitzondering op de regel is Wilde cichorei, die kun je net zoals de tweejarigen op twee momenten oogsten afhankelijk van je keuze aan inhoudsstoffen. Bedenk wel dat door het oogsten van de wortel ook direct dit exemplaar verdwijnt. Dus neem bescheiden.
Voorbeeld: Grote klis en Wilde cichorei

Wortelstok
Planten met wortelstokken zijn vaste planten en deze worden meestal in het najaar geoogst. Als je oogst, neem dan maar een klein deel van de wortelstok mee. Hierdoor kan de plant zich weer herstellen.
Voorbeelden: Paardenbloem, Grote brandnetel en Distels

Steel
Voor stelen is het lastiger om één moment te geven. Voor de meesten als ze net boven de grond komen zoals bij Asperges en Hopscheuten. Bij blad- en bloemstelen is het anders, die moet je voelen. Mijn methode is om zachtjes in de steel te knijpen of om er eentje te plukken en er dan een klein hapje van te nemen om de consistentie te testen. Waar het om gaat is dat ze nog zacht aanvoelen, niet verhout zijn of van die dikke vezels hebben gekregen. Voorbeelden: Asperges, Hopscheuten en bloemstelen Daslook

Blad
In de lente of de vroege zomer verzamel ik bij doog weer het jonge blad. Ze bevatten op dat moment het hoogste gehalte aan mineralen en vitaminen. Een deel gebruik ik om alcohol te aromatiseren en het andere deel droog ik om er later oa thee, kruidenmengels en gearomatiseerd zout van te maken.
Voorbeelden: Berk, Beuk, Grote brandnetel en Braam

Bloem
Pluk bloemen op een zonnige droge dag. Ga je voor het stuifmeel (smaak!!) dan zijn ook de dagen voordat je gaat plukken belangrijk. Deze moeten bij voorkeur ook droog en zonnig zijn geweest. Stuifmeel spoelt namelijk bij regen weg en dat merk je in de smaak! Pluk je bloemen omdat je die al versiering wil gebruiken, dan maakt het minder uit of het de dagen ervoor regenachtig is geweest. 
Voorbeelden: Paardenbloem, Gewone vlier en Madeliefjes

Vrucht/ Noot
Beide kunnen geoogst worden wanneer ze rijp zijn.
 

Kennis

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Workshops
Uitgelicht
19 november 2021
Uitgelicht
22 januari 2022
31 december 2022
Zakelijk / groepen