Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen

Team

De Natuurkok organiseert workshops, excursies, proeverijen en kookevenementen. Dat is veel werk. Daarom staat achter De Natuurkok een heel team. Daniëlle Berghmans werkt met allemaal vrijwilligers die ieder hun eigen vakgebied hebben. Maak hier alvast kennis.
 

Danielle   Rosette   Rien
 Daniëlle Berghmans   Rosette   Rien
         
  Leanne    
Shirley   Leanne    

 

Daniëlle – hoofdinstructeur en eigenaar

Als kind leidde ik anderen al rond en vertelde over de (eetbare) Natuur. Door mijn hobby’s (scouting, bushcraft), mijn studie Bos- en Natuurbeheer en aanvullende opleiding tot internationale outdoor- en natuurgids werd mijn ervaring en kennis steeds groter.

Sinds 2008 geef ik Bushcraft- en natuurcursussen en sinds 2011 heb ik me onder de naam DE NATUURKOK gespecialiseerd in ”wildfood”; wilde, eetbare planten, bloemen en paddestoelen; wildplukken. Met mijn enthousiasme wil ik mensen op een leuke en lekkere manier bij de natuur betrekken. Het is een feest om elke keer weer te zien hoe mensen ontdekken en beleven wat de natuur te bieden heeft en hoe ze daarvan genieten.

Augustus 2017 ben ik gestart met de opleiding Kruidgeneeskunde (HBO). Het is erg interessant en het geeft me weer de mogelijkheid om verder te leren op het gebied van kruiden en de toepassing (culinair of medicinaal) ervan.

Rosette – buitenkoken

Opgegroeid in Afrika heb ik geleerd om echt buiten te leven, we hadden er niks, leefden van wat er was en ohhh wat waren we rijk! We leefden buiten, geen tv en vriendjes, hup elk weekend kamperen in de bush. 
In Nederland ben ik als verpleegkundige aan de slag gegaan, hard aan het werk om dan vervolgens weer lang op reis te kunnen gaan! Na mijn 30ste vond ik het tijd om serieuzer aan de slag te gaan, kochten een huis in Fryslân en samen met mijn man, 4 kids en onze landrover kampeerden we zo vaak als het kon. In de woestijn maar ook in de kou en de regen en wat is het dan lekker om je te verwarmen bij een vuurtje met een heerlijke pot erboven! Thuis heb ik een prachtige Aga waar ik graag mee kook maar er gaat niks boven een lekker buiten bereid maal!

 

Rien – management

Vanaf mijn kleutertijd ben ik bekend met biologisch dynamische groenten en fruit. Respect voor de natuur en al het schoons wat zij biedt is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was één van de eerste BD-groenteboeren.

Door de jaren heen heb ik op verschillende manieren van de natuur genoten. Nu door lange wandelingen te maken, (tot voor kort 2017) te jagen en golf te spelen.

Sinds 2013 help ik De Natuurkok bij het wildplukken en uitproberen van recepten. Hierbij gaat mijn belangstelling met name uit naar het verrijken van alcohol met natuurlijke ingrediënten. Hierbij valt het één smakelijker uit dan het ander. Maar ja, over smaakt valt niet te twisten.

Sinds 2016 ben ik lid van het Kernteam De Natuurkok. In die hoedanigheid coördineer ik de inzet van de vrijwilligers en bied ik bedrijfskundige ondersteuning bij de verdere groei van De Natuurkok. 

  

Shirley – wandelingen

Ik ben in Hilversum opgegroeid, vlakbij de hei. We speelden daar en plukten er bramen. Mijn buurvrouw bakte kletskoppen van de beukennootjes die we vonden. En natuurlijk proefde ik ook de besjes van de Krent, die daar welig tiert. Op latere leeftijd ontdekte ik dat het openbaar groen eigenlijk heel veel eetbaars kan bieden. Het begon met noten en brandnetel, en inmiddels heb ik een flinke kennis opgedaan over wat er eetbaar is in de natuur en wat het voor je gezondheid kan betekenen. Ik vind het heerlijk om uren buiten in de natuur rond te scharrelen en te zien en te proeven wat er allemaal aan planten, vruchten, noten en paddenstoelen te vinden is. Daarnaast zoek ik ook graag nadere informatie bij deskundigen en uit boeken. Ik vertel er graag over en ik ben heel blij dat ik nu in het team van De Natuurkok mijn kennis kan delen en via de eetbaarheid van planten mensen nader met de natuur kan laten kennismaken.

 

Leanne – nieuwsbrief

De afgelopen jaren heb ik steeds meer interesse gekregen in waar mijn voedsel vandaan komt, wat de voedingswaarde is en hoe duurzaam het wordt verbouwd. We leven tegenwoordig zo snel dat we de natuur, die eigenlijk het leven ìs, vaak niet meer goed kennen. Wat als er een voedselschaarste komt? Overal waar je kijkt groeien planten die je kunt eten maar bijna niemand die het weet. Ik wil graag bijdragen aan het terugbrengen van deze kennis.
Hoe meer ik leer over eetbare planten hoe leuker ik het vind. Toen ik begin 2017 de vacature voor vrijwilliger bij de Natuurkok zag wist ik dan ook niet niet hoe snel ik moest reageren. De Natuurkok zit professioneel in elkaar en heeft een gezellig team met veel passie voor natuureducatie. Danielle biedt precies aan wat ik denk dat belangrijk is om te weten. Niet alleen wat je kunt eten en waar je het vindt, maar ook hoe heerlijk je het kunt bereiden! Daardoor wordt het heel makkelijk je nieuw verworven kennis ook direct thuis toe te passen en te delen met anderen.
Daarnaast ben ik dol op vuurtjes stoken dus ik zit hier op mijn plek. 

Workshops
Uitgelicht
16 mei 2021
Uitgelicht
22 januari 2022