Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'

Elk jaar in augustus starten we weer met een Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'. Duik samen met ons een jaar lang gedurende alle seizoenen in het Nederlandse landschap. Leer het te lezen, te conserveren en te bereiden.

Voor wie?

De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor iedereen - natuurliefhebber, vrijwilliger of professional - die meer wil weten over wat de verschillende Nederlandse landschappen met de bijbehorende ecologische principes aan eetbaars, zowel dierlijk als plantaardig, te bieden hebben. Daarnaast behandelen we verschillende bereidingswijzen in combinatie met vuur en verschillende manieren om de oogst te conserveren.

Dus natuurliefhebbers, vrijwilligers en professional zoals (amateur) koks, bushcraft- en survivalinstructeurs, trainers die workshops in de natuur geven, mensen die meer zelfvoorzienend willen gaan leven, mensen die regelmatig lange reizen in de natuur maken WEES WELKOM! 

Voor de opleiding heb je geen speciale basiskennis nodig. Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag in touw zijn.
 

Theorie en veel praktijk

De jaaropleiding bestaat uit 10 weekenden waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komen.

De theoretische blokken zijn ter ondersteuning van de praktijk en zorgen voor de nodige basiskennis van de achterliggende principes. We behandelen de opbouw van het landschap met daarin de belangrijkste landschapselementen en de ecologische principes die daarop van invloed zijn, de standplaatsfactoren (bodem, waterhuishouding en voedselrijkdom) van de planten, paddenstoelen en wieren. Daarnaast is er aandacht voor de inhoudsstoffen van de planten en hun werking op het menselijke lichaam.

Ook de theorie van de verschillende conserveringstechnieken behandelen we; waar moet je letten, waar kan er eventueel mis gaan, hoe herken je dat.

Alle theorie gaat leven tijdens de praktijkblokken. Dit is het belangrijkste deel tijdens de Jaaropleiding; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Er is veel aandacht voor de verschillende buiten kook technieken zoals kuil koken (hangi), bereiding in zout- en kleikorst en Dutch Oven. Tevens komen nadrukkelijk de verschillende manieren om je pluksel te conserveren aan bod. Denk aan: roken, drogen, inmaken, fermenteren, tot gelei of jam bereiden, op olie of azijn of alcohol zetten. We werken hierbij met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. 

Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen en weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur

Na elk weekend krijg je een opdracht mee naar huis om je thuis verder te verdiepen in de stof. Het daaropvolgende weekend bespreken we het resultaat uit de opdracht.

Het is de veelzijdigheid en de nadruk op de praktijk die deze opleiding “Eten uit de Natuur” uniek maken.

Thema's

Augustus - Basisweekend

- Vuur maken
- Mesveiligheid
- Wetgeving Wildplukken
- Koken op vuur
- Leave no trace
- Ontstaan Nederlandse landschap

September - Wild en paddenstoelen

- Najaarspaddenstoelen 
- Wild - Bronst
- Verwerken en bereiden van een heel ree 
- Ontstaan Zandlanschap

Oktober - Bessen en fermenteren

- Najaarspaddenstoelen 
- Fermenteren: port 
- Aromatiseren: Sloe gin
- Drogen: fruitleer
- Ontstaan Rivierenlandschap

November - Worst maken en landschap lezen

- Worst maken
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Zandlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Zandlandschap (praktijk)
 

Januari - Zilte kruiden en de kust

- Zilte kruiden
- winterkenmerken bomen
- Ontstaan Duinlandschap
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen
- Duinlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Duinlandschap (praktijk)

Februari - Vis en kooktechnieken

- Zalm inferno
- Koken in de kooltjes
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Rivierlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Rivierenlandschap (praktijk)

Maart - Rivierkreeftjes en lam

- Rivierkreeftjes
- Lam al asador
- Ontstaan Veenlandschap
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Veenlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Veenlandschap (praktijk)

April - Paddenstoelen in het voorjaar

- Voorjaarspaddenstoelen
- Voorjaarskruiden
- Koken in een hangi (kuilkoken)
- Duinlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Duinlandschap (praktijk)

Mei - On-Nederlands heuvellandschap

- Forel
- Orchideeën
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Heuvellandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Heuvellandschap (praktijk)

Juni - Zeewieren en de kust

- Zeewieren
- Zilte kruiden 
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Zeekleilandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Zeekleilandschap (praktijk)

Juli - Afsluitingsdag Jaaropleiding

- ontvangst certificaat
- feestmaaltijd bereid door de cursisten 

Het programma is onder voorbehoud. Alle thema’s worden behandeld, maar de periode kan wijzigen onder invloed van de weersomstandigheden en de daarmee samenhangende groei- en bloeiperiode.

 

Na de Jaaropleiding

- Kijk je met andere ogen naar de Natuur om je heen in Nederland en het buitenland
- Heb je meer oog voor allerlei culinaire mogelijkheden die de Natuur biedt en kun je daar zelfstandig mee experimenteren
- Heb je meer vertrouwen in jezelf en je zelfredzaamheid
- Heb je meer respect en begrip voor de Natuur
 

Certificaat van deelname

Aan het einde van de Jaaropleiding krijgt iedere deelnemer een certificaat van deelname.
 

Waar, wanneer en tijdsduur

Voor de Jaaropleiding gaan we heel Nederland door. We verblijven steeds een weekend lang in één van de zes landschappen van Nederland. Sommige landschappen bezoeken we meerdere malen in verband met de verschillende thema’s die we behandelen. Tijdens de Jaaropleiding overnacht je in je eigen tent op natuurkampeer- of scoutingterreinen. Wanneer dit voor jou niet mogelijk is, dan kan daar, in overleg, individueel (op eigen kosten) van afgeweken worden. 

De weekenden staan vast. Maar de Natuur doet wat ze wil. En vooral voor paddestoelen zijn we erg afhankelijk van het weer. Als het te droog, te koud of juist te warm is kan het zijn dat er geen paddenstoel te vinden is. In dat geval verkorten we het weekend en plannen we een dag in waarop de gemiste lesstof ingehaald wordt.

Alle weekenden duren 3 dagen (vrijdagochtend t/m zondag namiddag), behalve tijdens de wintermaanden. In november, januari en februari duren de weekenden 2 dagen in verband met het vroeger donker worden en de kou.

Data

   2019 / 2020   
Basisweekend 31 aug t/m 1 sept 2019  
Wild en paddenstoelen 27 t/m 29 sept 2019   
Bessen en fermenteren 25 t/m 27 okt 2019  
Worst maken 9 t/m 10 nov 2019  
Zilte kruiden en de kust 25 t/m 26 jan 2020  
Vis en kooktechnieken 15 t/m 16 febr 2020  
Rivierkreeftjes en lam 13 t/m 15 mrt 2020  
Paddestoelen in het voorjaar 10 t/m 12 apr 2020  
On-Nederlands heuvellandschap   15 t/m 17 mei 2020  
Zeewieren en de kust 12 t/m 14 jun 2020  
Afsluitingsdag  28 jun 2020  

 

De instructeurs

Danielle Berghmans is de hoofdinstructeur tijdens de Jaaropleiding.

Danielle is van kinds af aan al een natuurmens en dat resulteerde in onder andere haar studiekeuze: Bos- en Natuurbeheer in Velp en in Duitsland. Tijdens haar studie heeft ze een half jaar in het laatste oerbos van Europa (Bialowieza, Polen) gewerkt voor het Wereld Natuur Fonds. Na haar studie heeft ze verschillende bushcraft-cursussen en een twee jarige opleiding tot “Internationale Natuur- en Outdoorgids” gevolgd. Daarna is ze zelf instructeur voor de opleiding geworden en heeft ze de nieuwe gidsen een jaar begeleid. Bijna 10 jaar geleden is ze voor zichzelf begonnen en organiseert ze workshops over “Eten uit de Natuur”. Sinds 2016 is ze tevens voorzitter van het Wildplukkers Gilde Nederland.

Naast Danielle worden een aantal excursies begeleid door specialisten als:
- Gerard Koopmansschap (Table d’Amis - Voorjaarspaddenstoelen)
- Inge en Arjan (Proeverij de Pronckheer - worst maken)
- Thijmen Apswoude (Living by Nature - Wild)
- Ellen Schoenmakers en Guido Krijger (Wild Wier - Wieren)

Groepsgrootte

De opleidingsgroep bestaat uit 8 tot maximaal 15 deelnemers van 18 jaar en ouder. De opleiding gaat door bij 8 of meer deelnemers. 
 

Kosten

De Jaaropleiding kost € 2730,- incl BTW per persoon (2256,20 excl. BTW). 

Je aanmelding is definitief na ontvangst van de aanbetaling van 700,- euro (incl BTW). Het is mogelijk om het restbedrag in termijnen af te betalen. Informeer naar de mogelijkheden via info@natuurkok.nl. 

De opleidingskosten zijn inclusief:
- 26 dagen opleiding met een feestelijke afsluiting
- Een map waar je aan het eind van de opleiding alle theorie en opdrachten in gebundeld hebt en daarmee een mooi naslagwerk hebt
- Overnachtingen, alle maaltijden, koffie, thee en water
- Vier gastcolleges van topmensen op hun vakgebied
- Lid van een besloten facebook- en what's app-groep voor onderlinge uitwisseling van kennis 

Aanmelden

Aanmelden kan VOOR 31 JULI 2019 via het knopje 'Aanmelden' onderaan deze pagina. Let op je aanmelding is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling (zie kopje kosten)

Lees van te voren goed onze algemene voorwaarden door.
 

Aanvullende informatie

Mocht je nog vragen hebben kun je ons die mailen: info@natuurkok.nl. Graag onder vermelding 'Jaaropleiding'

Workshops
31 augustus 2019
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'