Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'

Elk jaar in januari starten we weer met een Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'. Duik samen met ons een jaar lang gedurende alle seizoenen in het Nederlandse landschap. Leer het te lezen, te conserveren en te bereiden.

Voor wie?

De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor iedereen - natuurliefhebber, vrijwilliger of professional - die meer wil weten over wat de verschillende Nederlandse landschappen met de bijbehorende ecologische principes aan eetbaars, zowel dierlijk als plantaardig, te bieden hebben. Daarnaast behandelen we verschillende bereidingswijzen in combinatie met vuur en verschillende manieren om de oogst te conserveren.

Dus natuurliefhebbers, vrijwilligers en professional zoals (amateur) koks, bushcraft- en survivalinstructeurs, trainers die workshops in de natuur geven, mensen die meer zelfvoorzienend willen gaan leven, mensen die regelmatig lange reizen in de natuur maken WEES WELKOM! 

Voor de opleiding heb je geen speciale basiskennis nodig. Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag in touw zijn.
 

Theorie en veel praktijk

De Jaaropleiding bestaat uit 10 weekenden waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komen.

De theoretische blokken zijn ter ondersteuning van de praktijk en zorgen voor de nodige basiskennis van de achterliggende principes. We behandelen de opbouw van het landschap met daarin de belangrijkste landschapselementen en de ecologische principes die daarop van invloed zijn, de standplaatsfactoren (bodem, waterhuishouding en voedselrijkdom) van de planten, paddenstoelen en wieren. Daarnaast is er aandacht voor de inhoudsstoffen van de planten en hun werking op het menselijke lichaam.

Ook de theorie van de verschillende conserveringstechnieken behandelen we; waar moet je letten, waar kan er eventueel mis gaan, hoe herken je dat.

Alle theorie gaat leven tijdens de praktijkblokken. Dit is het belangrijkste deel tijdens de Jaaropleiding; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Er is veel aandacht voor de verschillende buiten kook technieken zoals kuil koken (hangi), bereiding in zout- en kleikorst en Dutch Oven. Tevens komen nadrukkelijk de verschillende manieren om je pluksel te conserveren aan bod. Denk aan: roken, drogen, inmaken, fermenteren, tot gelei of jam bereiden, op olie of azijn of alcohol zetten. We werken hierbij met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. 

Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen en weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur

Na elke weekend krijg je een opdracht mee naar huis om je thuis verder te verdiepen in de stof. De daaropvolgende keer bespreken we het resultaat uit de opdracht.

Het is de veelzijdigheid en de nadruk op de praktijk die deze opleiding “Eten uit de Natuur” uniek maken.

Thema's

De Jaaropleiding 2022 krijgt een uitgebreider en verbeterd lespakket. De onderstaande thema’s worden allemaal behandeld (en nog veel meer), maar in welk moment is nu nog niet bekend. 

Basis

- Vuur maken
- Mesveiligheid
- Wetgeving Wildplukken
- Koken op vuur
- Leave no trace
- Ontstaan Nederlandse landschap

Wild en paddenstoelen

- Najaarspaddenstoelen 
- Wild - Bronst
- Verwerken en bereiden van een heel ree 
- Ontstaan Zandlanschap

Bessen en fermenteren

- Najaarspaddenstoelen 
- Fermenteren: port 
- Aromatiseren: Sloe gin
- Drogen: fruitleer
- Ontstaan Rivierenlandschap

Worst maken en landschap lezen

- Worst maken
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Zandlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Zandlandschap (praktijk) 

Zilte kruiden en de kust

- Zilte kruiden
- winterkenmerken bomen
- Ontstaan Duinlandschap
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen
- Duinlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Duinlandschap (praktijk)

Vis en kooktechnieken

- Zalm inferno
- Koken in de kooltjes
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Rivierlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Rivierenlandschap (praktijk)

Rivierkreeftjes en lam

- Rivierkreeftjes
- Lam al asador
- Ontstaan Veenlandschap
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Veenlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Veenlandschap (praktijk)

Paddenstoelen in het voorjaar

- Voorjaarspaddenstoelen
- Voorjaarskruiden
- Koken in een hangi (kuilkoken)
- Duinlandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Duinlandschap (praktijk)

On-Nederlands heuvellandschap

- Forel
- Orchideeën
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Heuvellandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Heuvellandschap (praktijk)

Zeewieren en de kust

- Zeewieren
- Zilte kruiden 
- Samenhang bodem, geomorfologie, ecologische processen en plantgemeenschappen 
- Zeekleilandschap lezen (praktijk)
- Plantgemeenschappen van het Zeekleilandschap (praktijk)

Afsluitingsdag Jaaropleiding

- ontvangst certificaat
- feestmaaltijd bereid door de cursisten 

Het programma is onder voorbehoud. De periode kan wijzigen onder invloed van de weersomstandigheden en de daarmee samenhangende groei- en bloeiperiode.

Na de Jaaropleiding

- is je band met de Natuur sterker geworden, heb je haar ritme weer verinnerlijkt en kijk je met een andere blik naar de Natuur
- heb je handvaten qua kennis en praktische ervaring, met het bereiken en conserveren van lokale wilde ingredienten, gekregen die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.
 

Certificaat van deelname

Aan het einde van de Jaaropleiding krijgt iedere deelnemer een certificaat van deelname.
 

Waar, wanneer en tijdsduur

Voor de Jaaropleiding gaan we heel Nederland door. We verblijven steeds een weekend lang in één van de zes landschappen van Nederland. Sommige landschappen bezoeken we meerdere malen in verband met de verschillende thema’s die we behandelen. Tijdens de Jaaropleiding overnacht je in je eigen tent op natuurkampeer- of scoutingterreinen. Wanneer dit voor jou niet mogelijk is, dan kan daar, in overleg, individueel (op eigen kosten) van afgeweken worden. 

De data staan vast. Maar de Natuur doet wat ze wil. En vooral voor paddestoelen zijn we erg afhankelijk van het weer. Als het te droog, te koud of juist te warm is kan het zijn dat er geen paddenstoel te vinden is. In dat geval verkorten we het weekend en plannen we een dag in waarop de gemiste lesstof ingehaald wordt.

Elke weekend duurt 3 dagen behalve in januari, februari en november. Dan duren de weekenden 2 dagen in verband met het vroeger donker worden en de kou.

Twee groepen 

We kregen zo veel vraag naar een Jaaropleidinggroep die doordeweeks wordt gegeven, dat we per januari 2022 starten met Groep 2 op maandag tot en met woensdag. De data staan hieronder.
 

Data 2022

Groep 1 - Weekend: VOL!!!
Groep 2 - Week: Nog meer dan 5 plekken beschikbaar

     2022    2022
      Groep 1: weekend          Groep 2: week
Basis   22/01 - 23/01   24/01 - 25/01
Wild en paddenstoelen   12/02 - 13/02   14/02 - 15/02
Bessen en fermenteren   11/03 - 13/03   14/03 - 16/03 
Worst maken   08/04 - 10/04   11/04 - 13/04
Zilte kruiden en de kust   13/05 - 15/05   16/05 / 18/05 
Vis en kooktechnieken   10/06 - 12/06   13/06 - 15/06
Rivierkreeftjes en lam   02/09 - 04/09   05/09 - 07/09
Paddestoelen in het voorjaar   23/09 - 25/09    26/09 - 28/09 
On-Nederlands landschap    14/10 - 16/10   17/10 - 19/10
Zeewieren en de kust   05/11 - 06/11    07/11 - 08/11  
Afsluitingsdag    in nader overleg   in nader overleg 

 

Data 2023

De data voor 2023 zijn nog niet bekend. Maar door de enorme vraag kun je je wel alvast aanmelden. Op die manier verzeker je jezelf van een plekje. 

Groep 1 - Week start op zaterdag 21 januari 2023
Groep 2 - Weekend start op maandag 23 januari 2023

De instructeurs

Danielle Berghmans is de hoofdinstructeur tijdens de Jaaropleiding.

Danielle is van kinds af aan al een natuurmens en dat resulteerde in onder andere haar studiekeuze: Bos- en Natuurbeheer in Velp en in Duitsland. Tijdens haar studie heeft ze een half jaar in het laatste oerbos van Europa (Bialowieza, Polen) gewerkt voor het Wereld Natuur Fonds. Na haar studie heeft ze verschillende bushcraft-cursussen en een twee jarige opleiding tot “Internationale Natuur- en Outdoorgids” gevolgd. Daarna is ze zelf instructeur voor de opleiding geworden en heeft ze de nieuwe gidsen een jaar begeleid. In 2008 is ze voor zichzelf begonnen en organiseert ze workshops over “Eten uit de Natuur”. Sinds 2016 is ze tevens voorzitter van het Wildplukkers Gilde Nederland.

Naast Danielle worden een aantal excursies begeleid door specialisten als:
- Gerard Koopmansschap (Table d’Amis - Voorjaarspaddenstoelen)
- Inge en Arjan (Proeverij de Pronckheer - worst maken)
- Ellen Schoenmakers en Guido Krijger (Wild Wier - Wieren)

Groepsgrootte

De opleidingsgroep bestaat uit 15 tot 20 deelnemers van 18 jaar en ouder. De groep wordt verdeeld over twee instructeurs waardoor je les krijgt in een groep van maximaal 10 personen.
 

Kosten

De Jaaropleiding kost 3188,- Euro (incl BTW) en kan betaald worden in 4 termijnen van 797,- Euro. 
Heb je een eigen bedrijf dan kun je een deel van je studiekosten terugvragen bij de belastingdienst. Check daarvoor je eigen belastingadviseur.

Je aanmelding is definitief na ontvangst van het eerste termijn. 

Wat krijg je hiervoor

- 27 dagen opleiding door 2 instructeurs en een kookstaf
- Al het lesmateriaal waaronder een complete set om mee te brouwen
- Lesmap voor alle theorie, opdrachten en recepten zodat je afsluit met een mooi naslagwerk
- Gastcolleges van topmensen op hun vakgebied
- Extra digitale lessen over de theorie 
- Feestelijke afsluiting
- Overnachtingen
- Maaltijden inclusief koffie en thee
- Toegang tot een besloten facebookgroep en een what's app-groep voor onderlinge uitwisseling van kennis 

Aanmelden

Aanmelden voor Seizoen 2022 kan vóór 31 december 2021 via het knopje 'Aanmelden' onderaan deze pagina.
Let op je aanmelding is pas definitief na ontvangst van de aanbetaling (zie kopje kosten)

Lees van te voren goed onze algemene voorwaarden door.
 

Aanvullende informatie

Door het jaar heen organiseren we informatiemiddagen om de sfeer te proeven en eventuele vragen te stellen. Je kunt me een mailtje sturen als je al eerder vragen hebben of op de hoogte gehouden wil worden over de Proefdagen. Je kunt ons bereiken op info@natuurkok.nl

Workshops
22 januari 2022
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'
24 januari 2022
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'
21 januari 2023
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'
23 januari 2023
Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur'