Activiteiten met
eetbare planten, bloemen
en paddenstoelen
Jaaropleiding Living by Nature

Onze collega's van Living by Nature bieden een Bushcraft Jaaropleiding aan waarbij je aan de slag gaat met verschillende neolithische ambachten. Danielle Berghmans is gastdocent Eetbare planten tijdens deze opleiding.
Het is mogelijk om deze Jaaropleiding ook via ons te boeken.

Inleiding

40 dagen complete onderdompeling in alles wat je wilt weten over het leven in en met de natuur! Plus tweeweekse expeditie naar het buitenland! Dat zijn samen 54 dagen in de natuur met les, skills, vaardigheden en ontdekken. Ga jij ons avontuur aan?


Jij krijgt een compleet pakket aan cursussen met echt alles, maar dan ook alles erop en eraan! Zo leer je de natuur kennen in alle seizoenen leer je werken met diverse soorten gereedschap. Je leert over van over vuur, tondel, houtsoorten, bomen, leer looien, voedsel,  diersporen en nog veel meer. Daarbovenop krijg je 2 volle weken waarin jij je volledig gaat verdiepen in allerlei ambachten en native skills, zoals het werken met bot, gewei, pees, vuursteen etc. Door de opzet van deze jaaropleiding vorm je met jouw medecursisten een team. ‘s avonds kun je bij het kampvuur verder werken aan jouw projecten. Als hoogtepunt organiseren we een expeditie in het buitenland waarin alle vaardigheden en gemaakte items van pas komen.

Onze instructeurs hebben jarenlange ervaring met ‘living by nature’. Na onze jaaropleiding heb jij zoveel kennis en ervaring dat “Living by Nature” in je bloed gaat zitten.

- 11 weekenden van 3 dagen
- 1 ambachtsweek
- Afsluiting met ‘onze clan’ en onze zelfgemaakte spullen gaan we 2 weken echt  ‘Living by Nature! (in het buitenland)

Na deze opleiding heb jij een berg aan kennis en ervaring over ‘Living by Nature’. Dit is de methode die wij hanteren. Het is een combinatie van Bushcraft, Survival, Primitieve technieken en onze eigen filosofie. Daarmee ben je in staat om zelf langere periode in de natuur te verblijven. En je bent zover getraind dat je in staat bent om aan anderen de basis te leren. Alleen de basis? Wij zijn ervan overtuigd dat om andere mensen iets te kunnen leren, je eigen kennis en vaardigheden veel hoger moeten zijn dan het niveau waarop je lesgeeft. In de opleiding zelf krijg je veel meer dan de basis geleerd.

Vakmanschap

Voor veel van de onderwerpen die we gaan behandelen is meer nodig dan theorie en het een keertje gedaan hebben. Je zou denken dat na tien keer vuur maken met een vuurboog je het de elfde keer wel uit kunt leggen. Maar wat weet je over de invloed van: houtsoorten, bomen, de materialen voor de vuurboog, soorten pees en hoe je die natuurlijk kunt maken? Wat weet je van luchtvochtigheid, temperatuur, de wind en luchtstromen? Of het vinden van droog hout en de juiste materialen? Dan nog alle verschillende houdingen en technieken die je kunt gebruiken? Tondel, waar je dat kunt vinden, hoe je ze per soort moet prepareren? Dan heb je nog steeds geen vuur. Hoe ga je alles klaarleggen, voor je gaat beginnen en hoe bouw je het op? Dit zijn allemaal factoren die het proces beïnvloeden.  Ben je voorbereid op misschien de psychische gevolgen als het niet lukt? Dit is slechts de opsomming van de basis in de Bushcraft over 1 onderwerp.

Het vraagt veel training en oefening om vaardigheden echt meester te worden. Door je kennis en ervaring bij te houden en verder te ontwikkelen kun je doorgroeien naar een instructeur.  Het leven in de natuur vereist nu eenmaal ervaring. En daar moet je tijd in steken. Dat kan frustrerend zijn, maar maak je geen zorgen! Oefening baart kunst. We geloven in vallen en opstaan. Voor je kunt lopen, ga je gewoon een paar keer onderuit. Maar nogmaals, ‘no worries’. Geef je over aan de ervaring. Na deze opleiding kun je de spreekwoordelijke marathon lopen!

Living by Nature is net een boek met moeilijke woorden. Als je de woorden begrijpt dan wordt het verhaal duidelijk.

Stel je voor dat je wilt leren trailen. Een ree volgen door naar zijn ‘’tracks’’ te kijken. Je kunt in een trackingboek kijken hoe zijn pootafdrukken er normaal uit zien. Maar wat als het afwijkt van de norm? Je kunt opzoeken hoe ver zijn afdrukken van elkaar af staan wanneer hij rent. Wat als hij net bijvoorbeeld een boom moest ontwijken? Wij leren je eerst het dier kennen. Hoe het beweegt, wat hij eet, waar hij bang voor is, in welk gebied hij thuis is. Als je dit leert, ga je ervaren hoe hij leeft, hoe hij denkt. Vervolgens kun je, wanneer je aan het ‘trailen’ bent, visualiseren hoe hij logischerwijs zou lopen. Daarna kun je altijd nog het trackingboek openslaan. Je zult merken dat het boek makkelijker te begrijpen is nu je wat erin staat kunt visualiseren. Het is logisch geworden.

Het jaar rond

Ben je benieuwd naar wat de opleiding inhoudt? Omdat een hele lijst van alle dingen die we jullie willen leren veel te lang zou worden, hebben we er een greep uit genomen uit ons aanbod. Daarmee krijg je een beeld, in werkelijkheid leer je veel en veel meer.

Kennismaking

We starten met een dag kennismaken. Deze dag is bedoeld om elkaar te leren kennen. De cursisten onder elkaar en ook de instructeurs. We hebben het over het draaien van het kamp. We gaan natuurlijk direct allerlei leuke dingen doen: vis bakken in leem, koken in een vuurkuil.

De basis 1 + 2

In twee basisweekenden leggen we het fundament. Een paar onderdelen: gereedschapsonderhoud, gereedschapsveiligheid (denk aan mes, bijl, zaag), snijoefeningen, vuur en vuurplaats, de vuurboog theorie en praktijk, tondels en waar ze te vinden, hout en waar het te vinden, wandelingen waarin we soorten en materialen leren kennen, wild- en natuur observatie, shelters bouwen, bedden maken, villen en uitbenen, jerky maken, wat kun je met pezen, botten, huiden, nagels, wat zijn nou handige knopen en hoe maak ik ze, hoe vinden en filteren we water, en pas ik natuurlijke EHBO toe.

Verdieping, 3 + 4

Daarop volgen twee vervolgweekenden. Dan gaan we dieper op de onderwerpen van de basisweek in, en behandelen we verder gevorderde onderwerpen. Enkele voorbeelden: wandelingen waarbij je op een ‘’bushcraftmanier’’ naar een bos leert kijken, hoe leven dieren, dieren observeren, je eigen boetnaald maken, hoe werken hars, fatwood en berkenschors en hoe vind ik ze, pine sticks maken, teer maken, touwen maken op vele manieren en met verschillende materialen, bot en gewei en dat bewerken, hout en wortels verzamelen en bewerken, een leister spear maken, fuiken maken, bastcontainers maken, wilg verwerken, trapping (de theorie), traps maken, triggermechanismes, plaatsingen, lokazen.

Eetbare natuur, medicijnen en meer, 5

We gaan verder met een weekend over eten, medicijnen en hoe ze te bewaren. Na het gebruikelijke ontbijt op een natuurlijk vuurtje gaan we bijvoorbeeld: wandelingen maken om eetbare planten te leren herkennen, planten drogen, vet verkrijgen, pekelen, individueel vrij verzamelen van eetbare planten (daar gaan we ook van avondeten), klei behandelen, en potten maken en bakken.

Bewaren, meenemen en toepassingen, 6

Vervolgens komt er een weekend voor wol, vilten, travel baskets en potten. We leren hierin hoe je met wol kan werken: hoe je moet kaarden, leggen, hoe je het vilt en hoe je er een deken van kan maken. Ook leren we dat weekend meer over rawhide en hoe je het gebruikt. We leren hout te buigen door middel van stoom, en hoe je met gebogen hout en rawhide je travel basket kan maken. De laatste dag gaan we verder met klei bewerken: we leren meer over de theorie ervan en gaan dan potten maken en bakken.

Vuursteen & toepassingen, 7

Het ambacht van flint knappen, ofwel vuursteen bewerken. We leren verschillende technieken, zoals pressure flaken en percussion flaken. We behandelen verschillende tools en stenen, zoals basalt, obsidiaan en flint. We behandelen theorie van allerlei verschillende periodes, en maken daarna ons eigen gereedschap. We gaan pijlpunten, schrapers en messen maken!

Dieren, gedrag, tracking, 8

Het weekend erna gaan we ons op dieren focussen. We gaan naar de hertenbronst!  Dat betekent vroeg opstaan, de bossen in en dieren observeren. We gaan jullie bewuster maken van de dieren, en de wereld, om je heen. We gaan ook weer wandelen met een bushcraft perspectief, om meer attent te worden op de praktische manieren om de natuur om je heen te gebruiken. Ook gaan we tracking behandelen: dierensporen bekijken, leren de verschillen te lezen tussen verschillende dierensporen, en hoe je een trail kan lezen om te leren over het dier dat je volgt.

Huiden bewerken, 9

we gaan buckskin en vissenhuiden tannen. Hierin leer je de theorie over huiden en hoe je ze gebruiksklaar kan maken. We gaan het natuurlijk ook doen, iedereen gaat zijn eigen buckskin en vissenhuid maken.

Boog maken, 10

We moeten natuurlijk ook aan huiden en vlees kunnen komen.  Je gaat je eigen boog en pijlen maken. Welke soorten bogen zijn er. Welke houtsoorten gebruik je. Welke pijlen voor welk doel, etc.

Ambachtsweek

Deze week is volledig gericht op het compleet maken van alles wat je nodig hebt voor de 2 weekse expeditie. Daarnaast komt vissen aan bod. Natuurlijk vislijn maken, bot en gewei verder leren bewerken om er vervolgens haken en speerpunten van te gaan maken, en fuiken en andere fishtraps behandelen. Er is ruimte voor herhaling en oefening en opnieuw een korte instructie krijgt van een instructeur.

Slotweekend

Het slotweekend is het laatste weekend. Hierin ga je laten zien wat je beheerst. Het slotweekend zou je kunnen zien als een examen en afronding van de leerfase. Daarna gaan veel studenten verder met hun expeditie benodigdheden.

De Expeditie

Afsluitend gaan we gezamenlijk twee weken naar het buitenland om alles wat we geleerd hebben ook echt te gebruiken. We nemen dan spullen mee die we zelf gemaakt hebben, en gaan leven ‘’zoals onze voorouders’’. In onze zelfgemaakte kleding, met onze travel baskets op onze rug, drinkend uit kalebassen en met zelf geslagen vuurstenen mes gaan we twee weken al onze primaire levensbehoeftes uit de natuur halen. Meer over de expeditie komt in de opleiding aan bod.
De expeditie vindt plaats in September na het afronden van de opleiding. Hiermee heeft iedereen de tijd om zijn benodigdheden af te maken.

FAQ

Mensen zien vaak ‘’beren op de weg’’, ze bedenken redenen waarom iets niet zou kunnen lukken, en helaas besluiten ze dan vaak het niet te gaan proberen. Gelukkig krijgen we die beren weg.
Wat moet ik met mijn kinderen?
En mijn hond?
Heb ik hier wel de tijd voor?
Kan ik er wel genoeg leren?
Kan ik het wel betalen?
Andere vragen…

Kinderen

Ja die zijn bij ons welkom. We geloven dat kinderen een waardevolle aanwinst voor de groep kunnen zijn. Vroeger, toen de dingen die wij jullie gaan leren alledaags waren, liepen er ook kinderen rond. Zij moesten bepaalde vaardigheden al jong onder de knie hebben.

Honden

Ook honden zijn van harte welkom mits ze gehoorzaam zijn aan hun baas.

Tijd & Planning

Het gaat om 11 weekenden van vrijdagochtend tot zondagmiddag of doordeweek maandag-dinsdag-woensdag daarnaast een week en een expeditie van twee weken als afsluiting. Mocht het zo zijn dat je een moment moet missen, kun je met een andere groep meedoen. Ook staat ons terrein voor alle deelnemers (in overleg) open voor verdere oefening. En als wij er dan ook bezig zijn, kunnen we jullie natuurlijk adviseren en verder helpen.

Prijs

De Jaaropleiding kost 3000,- euro (incl BTW)
In de prijs is inbegrepen de maaltijden tijdens de cursusdagen en de materialen tijdens de cursus.

Niet inbegrepen is: extra materiaal voor thuis, bijvoorbeeld extra huiden om te looien of ander soort materialen.
Reiskosten van en naar de expeditie

Andere vragen

We gaan graag met je in gesprek over de vragen die je hebt. Of kom een keertje kijken om de sfeer te proeven.

Workshops
08 februari 2019
Jaaropleiding Living by Nature